Zatvara se kontroverzni kamp za izbjeglice

Australski ministar za imigraciju Peter Dutton ponovio je kako Australija neće prihvatiti nijednog izbjeglicu s Papue (Reuters)

Australija i Papua Nova Gvineja objavile su u srijedu kako su se dogovorile da će zatvoriti kontroverzni izbjeglički centar na otoku Manus, no sudbina 800 izbjeglica koji se ondje nalaze ostaje neizvjesna, prenose svjetske agencije.

Prema australskom zakonu, svi koji pokušavaju ilegalno ući u ovu državu morskim putem šalju se u kampove na malenom pacifičkom otoku Nauru ili na Manus uz obale Papue.

Neki tražitelji azila godine su proveli u kampovima koje kritiziraju UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava nakon brojnih izvještaja o zlostavljanju i samopovrijeđivanju izbjeglica, uključujući djecu.

„Australija i Papua dogovorile su se kako će zatvoriti centar“, saopćio je papuanski premijer Peter O'Neill.

Bez promjene politike

Australski ministar za imigraciju Peter Dutton ponovio je kako Australija neće prihvatiti nijednog izbjeglicu s Papue.

„Moja Vlada sarađivat će s Papuom oko zatvaranja Manausa… No, naša pozicija je da se niko iz tamošnjeg centra neće naseliti u Australiji“, istaknuo je Dutton.

Do objave vijesti o zatvaranju kampa dolazi nakon što su mediji objavili povjerljive dokumente o 2.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja, napada i samopovrijeđivanja u posljednje dvije godine u izbjegličkom centru na Nauruu.

Izvor: Agencije