Oglasi

Zatraženo oslobađanje uhapšenih u Gračanici

Vlada Srbije je zatražila oslobađanje srpskih mladića kojim je kosovska policija odredila pritvor u ponedjeljak.
Grupi srpskih mladića privedenih nakon Božićne liturgije u manastiru u Gračanici određen pritvor od 48 satiTanja Vulič/ Tanjug

Vlada Srbije osudila je u utorak "nasilje u Gračanici", kada su pripadnici Kosovske policije uhapsili deset mladića koji su prisustvovali Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica i pozvala predstavnike međunarodnih misija na Kosovu da oslobode uhapšene, prenosi Tanjug.

Vlada, kako se navodi u saopćenju Kancelarije za saradnju sa medijima, osuđuje "nasilje u Gračanici" koje se desilo u ponedjeljak i od međunarodnih misija na Kosovu traži da spriječe "ovakve provokacije ekstremnog dela kosovskih privremenih vlasti, čiji je cilj zastrašivanje Srba i sprečavanje dijaloga i mirnog rešavanja problema".

Upozorenje zajednici

"Vlada Srbije upozorava međunarodnu zajednicu da lokalne vlasti... onemogućavaju obeležavanje hrišćanskih praznika i zahteva od pripadnika KFOR-a, UNMIK-a i EULEX-a da, u skladu sa svojim mandatom, zaštite građane... i obezbede poštovanje građanskih i verskih sloboda", navedeno je u saopćenju.

Grupi srpskih mladića privedenih nakon liturgije u manastiru u Gračanici određen je pritvor od 48 sati, a kosovska policija saopćila je da su privedeni bili sumnjivi, jer su stalno pratili policijsko osiguranje koje je imao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandar Vulin.

Izvor: Agencije