Zatražena optužnica protiv bivšeg šefa CIA-e

David Petraeus tvrdi da nije dao tajne informacije Pauli Broadwell, koja je u vrijeme veze pisala njegovu biografiju (AP)

Američka savezna policija FBI i državno odvjetništvo zatražili su podizanje optužnice protiv bivšeg ravnatelja američke obavještajne službe CIA Davida Petraeusa zbog odavanja službene tajne pričuvnoj vojnoj časnici s kojom je bio u ljubavnoj vezi, objavio je u New York Times.

Istraga državnog odvjetništva usmjerena je na pitanje je li Petraeus omogućio Pauli Broadwell pristup svojoj službenoj elektroničkoj pošti i informacijama koje su označene kao strogo tajne, piše list, pozivajući se na izjave neimenovanih dužnosnika.

Zahtjev za podizanje optužnice proslijeđen je američkom ministru pravosuđa Ericu Holderu, koji mora odlučiti o podizanju optužnice protiv Petraeusa, koji je s mjesta ravnatelja CIA-e otišao 2012. godine, nakon što je slučaj dospio u javnost.

Nije zainteresiran za nagodbu

Osim što je bio na čelu tajne službe, Petraeus je jedan od vodećih američkih vojnih zapovjednika, koji je bio na čelu američkih postrojbi u Iraku i Afganistanu.

New York Times piše kako je Petraeus dao do znanja državnom odvjetništvu da nije zainteresiran za nagodbu koja bi mu omogućila izbjegavanje suđenja.

Petraeus tvrdi da nije dao tajne informacije časnici Broadwell, koja je u vrijeme veze pisala njegovu biografiju.

Izvor: Agencije