Zatražena dokumentacija o sudbini Nedića

Viši sud u Beogradu je tražio od Bezbjednosno-informativne agencije i Arhiva Jugoslavije sve spise o hapšenju i smrti premijera Srbije tokom okupacije Milana Nedića.

Na ročištu povodom rehabilitacije Nedića svjedoci su negirali kako je njegova vlada bila nadležna za logore koji su 1941. godine otvoreni u Beogradu, a samim tim tvrdili kako nije odgovoran za ubistva Srba, Jevreja i Roma.

Milan Nedić je 1946. proglašen narodnim neprijateljem i na osnovu toga su mu oduzeta sva građanska i imovinska prava, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Potomci partizana i poštovaoci četnika su se ispred suda međusobno vrijeđali pjesmama.

Došli su kako bi se usprotivili ili podržali rehabilitaciju Milana Nedića, predsjednika vlade u vrijeme nacističke okupacije Srbije.

“Naša država je rehabilitovala Dražu Mihailovića, on je bio neki prikriveni saradnik okupatora. Ali ovde je reč o saradniku okupatora koji pred milionima svedoka je radio protiv svoga naroda”, kazao je Svetozar Markanović.

Zagovornici rehabilitacije Nedića tvrde da je lažno optužen za kolaboraciju sa nacistima i da nikada nije osuđen, već je, kako kažu, pod misterioznim okolnostima umro u zatvoru.

Svjedoci koje je Sud pozvao tvrde i da vlada Milana Nedića nije imala ingerencije nad logorima u Beogradu, već da je spašavao Srbe.

Mati Jevrosima, svjedokinja u procesu rehabilitacije, kazala je: “Rekla sam da je Nedić bio srpska majka i nas decu je, pošto smo bili u logoru s Jevrejima, rasporedio po beogradskim kućama da nas spase. A nije to jedini slučaj, bezbroj slučajeva je bilo – i Makedonaca i Slovenaca, sa svih strana je bilo izbeglica”.

Hiljade ubijenih

Nedićeva vlada, ipak, nije se usprotivila čišćenju Jevreja u Srbiji pa je Beograd postao prvi “judenfrei grad” u Evropi.

“Ovo znači rehabilitaciju izdajnika i stranih plaćenika, to znači promovisanje izdaje, promovisanje zločina, promovisanje terora prema sopstvenom narodu”, ocijenio je Vladimir Davidović, protivnik rehabilitacije Nedića.

Advokati porodice Nedić od suda su tražili da naloži objavljivanje svih spisa iz arhiva kako bi se utvrdila istina o njemu

Advokat Zoran Živanović je rekao: “Mi očekujemo ono što do sada nikad nije objavljeno. Kada je general Nedić uopšte i kako je dospeo kod jugo-vlasti. Ko je odlučio da se on uopšte pritvara, ko je njega ikada saslušavao uopšte i o čemu i da nam dostave o tome zapisnik”.

Milan Nedić je kao premijer potpisao uredbe kojima je legaliziran holokaust u Srbiji, a Jevreji i Romi su proglašeni građanima drugog reda. Tokom njegove vladavine streljane su hiljade ljudi u Kragujevcu i Kraljevu, dok su u logorima u Beogradu mučeni i ubijani.

“Milan Nedić vraćen je u Vladu Srbije 2005. godine. Njegov portret tada se našao sa portretima drugih predsednika vlada Srbije, ali je ulaskom Socijalističke partija Srbije u vladu 2008, tadašnji ministar policije Ivica Dačić skinuo taj portret i bacio ga”, javlja Subotić.

Izvor: Al Jazeera