Zatražena blokada imovine braće Mamić

Braća Mamić se terete da su oštetili Dinamo za otprilike 15,5 miliona eura (Marko Lukuni? / Pixsell)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatražio je blokadu imovine čelnih ljudi zagrebačkog Nogometnog kluba Dinamo braće Zorana i Zdravka Mamića, koji su u istražnom zatvoru zbog zloupotrebe položaja, mita i utaje poreza.

Riječ je o automobilima, manjem brodu, dva stana na zagrebačkom Cvjetnom trgu i porodičnoj kući Zdravka Mamića na Tuškancu, prenosi Srna.

USKOK sumnjiči Mamiće, izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara da su oštetili Dinamo za otprilike 15,5 miliona eura, a budžet Hrvatske za približno1,6 miliona eura neobračunatog i neplaćenog poreza i dažbina.

Teške optužbe

Osim te istrage, na adrese tužilaštva posljednjih godina stiglo je nekoliko teških optužbi na račun braće Mamić.

Navijači su USKOK-u dostavili cjelokupnu dokumentaciju, u kojoj tvrde da su odgovorne osobe iz Dinama i nabavkom sjedišta oštetile Dinamo za blizu osam miliona eura, prenose mediji.

Mamići su privedeni u subotu na graničnom prijelazu Goričan, prilikom povratka iz Slovenije, gdje su nogometaši Dinama bili na pripremama.

USKOK je dan ranije donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića, Vrbanovića i poreznika, koje sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlaštenja te poticanje na zloupotrebu, davanje i primanje mita, utaju poreza i pomaganje pri utaji poreza.

Izvor: Agencije