Zastupnički dom objavio transkripte svjedočenja bivšeg direktora CIA-e

James Comey će se pred kongresnim odborima ponovno pojaviti 17. decembra (EPA)

Republikanski čelnici odbora za pravosuđe i nadzor Zastupničkog doma Kongresa objavili su transkript svjedočenja bivšeg direktora Centralne obavještajne agencije Jamesa Comeyja oko elektronske pošte tadašnje državne tajnice Hillary Clinton, prenose agencije.

Dva odbora pod kontrolom republikanaca istražuju korištenje privatnog servera Hillary Clinton za elektronsku poštu dok je bila na funkciji državne tajnice, a upravljaju i istragom oko toga je li se kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa tokom izbora 2016. godine udružila s Rusijom.

Objavljeni su transkripti Comeyjevog svjedočenja iza zatvorenih vrata pred Zastupničkim domom, saopćili su predsjednik Odbora za pravosuđe Bob Goodlate i predsjednik Odbora za nadzor Trey Gowdy.

‘Posljednji dani prevlasti’

Comey će se pred odborima ponovno pojaviti 17. decembra.

On je isprva odbio svjedočenje pred zatvorenim vratima i zatražio da ono bude javno, no 2. decembra je ipak pristao, nakon što su zastupnici rekli kako će 24 sata nakon iskaza objaviti transkript.

Demokrati kritiziraju tu istragu, koju predvode republikanci.

U januaru demokrati preuzimaju taj dom Kongresa i tvrde kako se ovim slučajem želi potkopati istraga posebnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

“Čini se kako naše kolege republikanci žele posljednje dane prevlasti provesti u pokušajima zaštite predsjednika Trumpa i na sud vratiti odluku Ministarstva pravosuđa da ne optuži tajnicu Hillary Clinton”, saopćili su demokrati Jerrold Nadler i Elijah Cummings, za koje se očekuje da će predvoditi te odbore iduće godine i koji su dodali kako Comey u svom iskazu nije otkrio ništa novo.

‘Nije bila potraga za istinom’

“Današnji dan nije bila potraga za istinom, nego očajni pokušaj pronalaska bilo čega što se može iskoristiti za napad na pravosudne institucije koje istražuju predsjednika”, napisao je Comey na svom Twitter profilu u petak nakon svjedočenja.

Comey je pred odborima ponovio svoj stav da istraga Federalnog istražnog biroa nije pokazala potrebu podizanja optužnice protiv Hillary Clinton.

“Da, vjerovao sam u to tada, vjerujem i sada. A svi koji misle da smo u njenom timu i da joj želimo pomoći ‘puše’ nešto”, kazao je Comey. prema transkriptima.

Izvor: Agencije