Zastupnički dom Kongresa SAD-a podržao djelomičan kraj blokade

Zastupnički dom podržao je i paket mjera o isplati zarada retroaktivno za više od 800.000 zaposlenih u federalnim službama (EPA)

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu demokrate, usvojio je predlog zakona kojim se delimično okončava 21-dnevna blokada vlade po pitanju nekih federalnih agencija, prenosi Reuters.

Međutim, nije izvesno da će ovaj zakon biti usvojen i u Senatu, gde republikanci čine većinu, pošto je njihov lider Mitch McConnell najavio da predlog neće izneti na glasanje.

Predstavnički dom podržao je i paket mera o isplati zarada retroaktivno za više od 800.000 zaposlenih u federalnim službama, što je Senat već usvojio u četvrtak.

Do blokade administracije je došlo usled neslaganja demokrata i republikanaca oko zahteva predsednika Donalda Trampa za finansijskim sredstvima radi izgradnje zida na granici sa Meksikom.

Trump prijeti vanrednim stanjem

Trump je u sredu napustio sastanak s demokratama, koji imaju većinu u predstavničkom domu američkog Kongresa, zato što nisu hteli da izađu u susret njegovom predlogu o finansiranju izgradnje zida na granici sa Meksikom.

Trump traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida, kojim namerava da spreči ilegalne migracije i koji je obećao tokom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorično odbijaju da deblokiraju sredstva za ovaj projekat, koji smatraju nemoralnim, skupim i nedelotvornim.

Trump je iz Teksasa ponovo poručio da bi mogao proglasiti “vanredno stanje”, koje mu daje posebne ovlasti, kako bi zaobišao Kongres u donošenju odluke o finansiranju izgradnje zida.

Tronedeljna delimična blokada američkih federalnih službi i agencija, izazvana izostankom dogovora demokrata i republikanaca, izjednačila se sa do sada najdužim “zatvaranjem vlade” 1995/96. godine, iz vremena kada je predsednik bio Bill Clinton.

Izvor: Agencije