Zastupnički dom Kongresa pokreće istragu za opoziv Trumpa

Američki predsjednik je napisao da je poziv Zelenskom bio 'potpuno primjeren', te da nije vršio pritisak na njega (EPA)

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona.

Zastupnički dom, koji kontroliraju demokrate, ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi, prenosi agencija Hina.

“Stoga danas objavljujem da Predstavnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv (impeachment)“, rekla je.

“Predsjednik mora snositi odgovornost. Niko nije iznad zakona“, rekla je Pelosi.

 Trump je objavu istrage nazvao „lovom na vještice“.

“Tako važan dan u Ujedinjenim nacijama, toliko posla i toliko uspjeha, a demokrate to namjerno moraju uništiti i umanjiti novim bezveznim prijelomnim vijestima o lovu na vještice. Možete li to vjerovati?“, napisao je Trump na Twitteru. 

Navodno vršio pritisak na Ukrajinu

Trumpovi odnosi s Ukrajinom u centru su špekulacija da je američkom vojnom pomoći izvršio pritisak na tu zemlju da pokrene istragu o Bidenu, njegovom političkom protivniku i vodećem predsjedničkom kandidatu opozicionih demokrata, koji je navodno iskoristio svoj uticaj i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je vodio istragu o korupciji u ukrajinskoj kompaniji u kojoj je bio zaposlen i Bidenov sin Hunter.

Trump rekao je u utorak da će njegova administracija u srijedu objaviti „cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigovan“ transkript telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je, kako tvrde njegovi politički protivnici, vršio pritisak na ukrajinskog čelnika. 

Američki predsjednik je u tvitu napisao da će transkript pokazati da je poziv bio „potpuno primjeren“ te da nije izvršio pritisak na Zelenskog o čemu američki mediji izvještavaju temeljem svjedočenja zviždača koji je o tome navodno čuo iz druge ruke.

Izvor: Agencije