Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Podržan je nacrt zakona kojim se blokira odluka Ministarstva finansija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom (EPA)

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je, zajedno s demokratskim kolegama, glasalo protiv ublažavanja sankcija kompanijama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa.

Donji dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji demokrati ponovo kontroliraju, velikom je većinom od 362 glasa za i 53 glasa protiv podržao nacrt zakona kojim se blokira odluka Ministarstva finansija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom.

No, tekst koji je Zastupnički dom prihvatio u četvrtak ostat će mrtvo slovo na papiru, jer je početkom sedmice naišao na odbijanje u Senatu, koji kontroliraju republikanci, prenosi Hina.

‘Napadi Rusije na zapadne demokratije’

SAD je 6. aprila 2018. godine uveo sankcije 38 fizičkih i pravnih osoba, pod optužbom da sudjeluju u “napadima” Rusije na “zapadne demokratije”, a prije svega u njenom upletanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Sankcije su, između ostalih, uvedene Deripaski i kompanijama koje je tada kontrolirao, prije svega finansijskom holdingu En+, tvornici automobila GAZ Groupu i tvornici aluminija Rusalu.

Američko Ministarstvo finansija je 19. decembra objavilo da ukida sankcije trima kompanijama, među kojima Rusalu i En+, jer je oligarh znatno smanjio svoje udjele u njihovu vlasništvu, što svjedoči o djelotvornosti sankcija.

Ukidanje sankcija trebalo je stupiti na snagu u četvrtak, kada je istekao tridesetodnevni rok.

Djelomična paraliza savezne uprave

Demokratski zastupnik Eliot Engel, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora, ocijenio je da je ishod tog glasanja u kojemu su se dvije velike stranke ujedinile poslao snažnu poruku Trumpovoj administraciji, koja “pokušava zaobići Kongres u vezi s tako važnim problemom kao što su ruske sankcije”.

Engel je, kao i drugi zastupnici, kritizirao Bijelu kuću zbog izbora vremena za objavu ukidanja sankcija, koja se događa nakon božićnih i novogodišnjih praznika i ne ostavlja novom Kongresu, koji je počeo zasjedati 3. januara, puno vremena da se organizira.

To se događa usred parlamentarnih pregovora kojima se želi spriječiti prekid rada savezne vlade, djelomična paraliza savezne uprave, koja traje već gotovo četiri sedmice.

Izvor: Agencije