Oglasi

Zastupnici u Saboru podržali strožije kazne za pedofile

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica predlaže da više nema zastare za teška krivična djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.
Zastupnici su pozdravili izmjene Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidencijiArhiva

I opozicija i vladajući u četvrtak su u Hrvatskom saboru podržali prijedloge izmjena Kaznenog zakona i Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji, kojima Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice traži strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece i trajnu evidenciju pedofila u registru.

"Cilj je adekvatnije sankcioniranje, ali istodobno i preveniranje spolnih zlostavljanja i iskorištavanja djeteta", istaknula je Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljajući zakonske izmjene koje Vlada prihvata.

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška krivična djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.

Sigurnosne mjere

Predlaže se, također, zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za krivična djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je do sada bilo prepušteno autonomiji sudija.

Predlaže se i obavezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta.

Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška krivičena djela zlostavljanja, odnosno do 15 godina za silovanje djece.

"Podržavamo svaku predloženu izmjenu koja ide u smjeru zaštite djece, a ove izmjene i dopune Kaznenog zakona zasigurno to jesu", kazala je Sonja Čikotić (Klub Mosta), koja je napomenula kako su te izmjene došle na dnevni red na inicijativu kolegice Ines Strenja-Linić.

Romana Jerković (Socijaldemokratska partija) rekla je kako podržava svaku inicijativu koja se bavi ovim problemom, kojem se predugo pridavalo nedovoljno pažnje, ali i smatra kao je potreban novi, takozvani antipedofilski zakon, koji bi se sistemski pozabavio ovom problematikom.

"Ovaj zakon mora biti jasna poruka pedofilima da će se njihova nedjela puno više kažnjavati, da će ih dostići prije ili poslije posljedice njihovih radnji i nadam se da će ih to odvratiti od počinjenja tih kaznenih djela", poručila je Marija Puh (Hrvatska narodna stranka).

Broj krivičnih djela u porastu

Navela je kako su 510 djece godišnje u Hrvatskoj žrtve seksualnog nasilja te kako je otprilike približno 300 počinitelja, kao i kako od svih seksualnih delikata u Hrvatskoj spolno zlostavljanje djece čini 76 posto.

Zastupnici su pozdravili i izmjene Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji, kojim bi popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao trajan i ne bi se više brisao.

"Smatram izuzetno bitnim dio da se sami pedofili ne brišu iz same evidencije pedofila. Po nekim statistikama, smatra se kako najveći dio počinitelja jesu muškarci. Ako pogledate koji je postotak trenera, učitelja, onih ljudi koji su u izravnom kontaktu s djecom, smatramo kako nije samo preporuka poslodavcima koji rade s takvim ljudima da traže da li su oni u određenoj evidenciji, već smatramo da je to i velika obaveza", rekla je Željka Josić (HDZ).

Naglasila je kako je, prema nekim statistikama, u Hrvatskoj broj krivičnih djela spolnog zlostavljanja djece u porastu te kako je u registru oko 1.400 pedofila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.