Zastupnici u bh. parlamentu za prestanak mandata VSTV-a

Mektić je optužio VSTV da je pod snažnim političkim utjecajem i da ugrožava vladavinu prava u zemlji (Fena)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu je po hitnom postupku usvojio Prijedlog Zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine u sadašnjem sastavu, koji je predložio zastupnik Dragan Mektić.

Prijedlog Zakona, usvojen na sjednici u Sarajevu, predviđa da mandat VSTV-a u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna ove godine, prenosi Fena.

Najkasnije do 8. juna ove godine pravosudni organi, advokatske komore i institucije Bosne i Hercegovine trebaju izabrati nove članove VSTV-a, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, te su dužni provesti postupak izbora novih članova VSTV-a, navedeno je u Prijedlogu Zakona.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

Dodik: SDS i PDP na strani Bošnjaka

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik poručio je da Prijedlog Zakona o prestanku mandata VSTV-u u sadašnjem sastavu neće dobiti podršku u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje su četiri od pet delegata članovi SNSD-a.

“Žao mi je što su za ovo glasali i predstavnici Srpske demokratske stranke [SDS] i Partije demokratskog progresa [PDP] u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su se tako svrstali na stranu Bošnjaka”, rekao je kasnije u srijedu Dodik za govornicom Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska.

Mektić je ranije optužio VSTV, krovno pravosudno tijelo u Bosni i Hercegovini, da je pod snažnim političkim utjecajem i da ugrožava vladavinu prava u zemlji.

Izvor: Agencije