Zastupnici tvrde da je Trump prijetnja za demokratiju

Rezultat je odraz snažne podrške republikanaca Donaldu Trumpu (EPA)

Demokrate su zaključili uvodne riječi na suđenju američkom predsjedniku pred Senatom upozorenjem da Donald Trump predstavlja prijetnju demokratiji i da će ponovno zloupotrijebiti vlast ako ga se ostavi na dužnosti.

Trećeg i posljednjeg dana uvodnih riječi tužilaca demokrate su nastojale zacementirati navode optužnice po kojoj je republikanski predsjednik zloupotrijebio dužnost tako što je pritisnuo Kijev da istraži njegova vjerojatnog protivnika na idućim američkim predsjedničkim izborima Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika, a potom je opstruisao kongresnu istragu slučaja onemogućavajući svjedočenje i skrivajući dokaze.

Demokrate traže opoziv američkog predsjednika.

“Ako su ispunjeni kriteriji za ponašanje koje zaslužuje opoziv, kao što smo dokazali, nije važno volite li ga. Nije važno ni ako ga ne volite”, rekao je zastupnik Adam Schiff, koji je zaključio uvodno tužilačko izlaganje u trećem takvom postupku opoziva u američkoj historiji, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Ono što jeste važno je predstavlja li on opasnost za zemlju – jer će to ponovno učiniti. I niko od nas ne može biti siguran, na osnovu do sada poznatog, da to neće ponoviti jer nam svaki dan govori da hoće”, rekao je Schiff.

Trump je odbacio optužbe i čitav postupak opoziva opisuje kao prevaru.

Njegov pravni tim u subotu će početi s iznošenjem uvodnih riječi i imat će na raspolaganju ukupno 24 sata tokom tri dana, kao i tužioci.

Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu prošlog je mjeseca izglasao dvije točke optužnice koje su potom proslijeđene na suđenje Senatu u kojemu republikanci imaju većinu.

Trumpovo zlostavljanje svjedoka

Demokratski zastupnik Hakeem Jeffries, jedan od demokrata koji imaju ulogu tužioca na suđenju, kazao je da je Trump “vukao konce” u postupku nagovaranja Ukrajine da se umiješa u američke predsjedničke izbore 2020. te da su mu drugi u Bijeloj kući pomagali u pokušaju skrivanja dokaza o njegovom ponašanju.

“Predsjednik Trump pokušao je varati, uhvaćen je i potom je uložio napore da to pokuša prikriti”, rekao je Jeffries dodajući da u Bijeloj kući vlada “toksični haos” koji se mora očistiti u interesu američkog naroda.

Demokrate su optužile Trumpa da je u telefonskom razgovoru 25. jula pritisnuo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži Bidena i njegovog sina Huntera koji je bio član uprave ukrajinske energetske kompanije Burisme. Tvrde da je Trump privremeno zakočio isplatu 391 miliona dolara američke vojne pomoći Ukrajini kao način da ishodi ispunjavanje svojih želja.

Demokrate smatraju i da je njegovo odbijanje da dostavi dokumentaciju i svjedočenja tražena obavezujućim nalozima u okviru istrage školski primjer ometanja postupka. Prikazali su snimke njegovih verbalnih napada na svjedoke i kazali da se radilo o “zlostavljanju svjedoka”.

“To pokazuje da predsjednik Trump želi biti svemoćan. On ne mora poštivati Kongres. On ne mora poštivati predstavnike naroda. Samo je njegova volja važna. On je diktator”, kazao je demokratski zastupnik Jerrold Nadler.

Trumpovi saveznici tvrde da njegovo ponašanje ne predstavlja djelo koje zaslužuje opoziv s predsjedničke dužnosti.

Nijedan republikanski senator ne podržava opoziv

Schiff je rekao kako Trump nije pokazao ni kajanje, ni svijest da je počinio nešto loše. “Mislite li da će, ako ne učinimo ništa, to sada prestati?”.

Schiff je pozvao republikanske senatore da pokažu političku hrabrost i prihvate da saslušaju više svjedoka. Republikanci su ranije ove sedmice svojim glasovima potkopali demokratske zahtjeve za četiri dodatna svjedoka među kojima i Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Demokrate su ove sedmice u uvodnim riječima objasnili da je Trump postao zainteresovan za pitanje korupcije u Ukrajini tek kad je postalo jasno da bi Biden mogao predstavljati ozbiljnu političku prijetnju.

ABC News je u petak objavio da je preslušao tonski zapis iz aprila 2018. u kojem Trump kaže kako se treba riješiti tadašnje američke ambasadorice u Ukrajini Marie Yovanovitch.

Ako se to pokaže tačnim to bi osnažilo argumente demokrata da su Trumpovi saradnici proveli gotovo godinu dana u pokušajima da je se riješe jer su je smatrali preprekom u svojim naporima da pritisnu Ukrajinu.

Trump je najurio Yovanovitch u maju 2019.

Očekuje se da će Senat osloboditi predsjednika.

Potrebne su dvije trećine glasova za opoziv predjsednika a republikanci imaju većinu.

Do sada nijedan republikanski senator nije javno podržao njegov opoziv, a nekoliko ih je demokratsku prezentaciju dokaza na početku suđenja ocijenilo neuvjerljivom.

Izvor: Agencije