Zastupnici Srpske liste u Skupštini Kosova čekaju Hahna

Zastupnici Srpske liste ušli su u Skupštinu Kosova i tamo će ostati do dolaska komesara Evropske unije za proširenje Johannesa Hahna čija se posjeta očekuje u ponedjeljak.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopćio je to poslije vanredne sjednice Kriznog štaba u Mitrovici.

“Naši legitimni predstavnici upoznaće Hahna i Evropu sa antisrpskim potezima koji vode humanitarnoj katastrofi”, rekao je Goran Rakić na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka Kriznog štaba.

“Sav srpski narod biće i jeste uz naše poslanike koji se bore za nasu budućnost, a ta njihova borba nama život znači”, kazao je Rakić.

Prethodno je Krizni štab sa sjevera Kosova medijima poslao obavještenje da su “poslanici Srpske liste od 11.00 sati (u nedjelju) zatvoreni u Skupštini u Prištini”.

Zahtijevaju sastanak s Hahnom kako bi ga “upoznali sa potencijalnom humanitarnom krizom koja preti srpskom narodu zbog odluke Prištine da uvede 100 odsto takse i time praktino blokira distribuciju hrane, lekova, štampe i ostalih potprepština”.

Mjere Kosova

Rakić kaže da su poslanici poručili da će u svojim prostorijama u Skupštini Kosova ostati do susreta sa Hahnom kojem će iznijeti “antisrpske poteze” Prištine.

U međuvremenu su zastupnici Srpske liste i za Al Jazeeru potvrdili da se nalaze u zgradi Skupštine Kosova u Prištini.

Zastupnik Igor Simić je rekao da se svih devet članova zastupničkog kluba nalaze se u skupšinskom uredu od jutros.

Ima saznanja, kako je rekao, da Hahn “nema u svojoj agendi sastanak sa poslanicima Srpske liste tokom posete Prištine”.

Simić je ocijenio da je situacija na Kosovu “tenzična”, a da je život Srba otežan zbog “serije poteza iz Prištine”.

“Očekujemo da Hahn i svi u EU imaju sluha za probleme sa kojima se Srbi suočavaju na Kosovu i Metohiji”, kazao je Simić.

Evropska komisija: Smiriti situaciju

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johannes Hahn u ponedjeljak putuje u Prištinu kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao, između ostalog, o taksama uvedenim na robu iz Srbije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posjete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Planirano je da se Hahn u Prištini sastane sa kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, premijerom Ramushem Haradinajem i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veselijem, kao i sa predstavnicima opozicije.

U Evropskoj komisiji za Tanjug su potvrdili da je Hahn povodom mjera Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

Izvor: Al Jazeera i agencije