Zastupnica Lekaj Prljaskaj: Deklaracija nije miješanje u unutrašnja pitanja BiH

Ermina Lekaj Prljaskaj
Dio organizacija pozvao je sve bošnjačke organizacije u Hrvatskoj na bojkot Lekaj Prljaskaj nezadovoljan njenim angažmanom u zastupanju Bošnjaka, a prvenstveno podrškom Deklaraciji (Patrik Macek / PIXSELL)

Zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj u petak je odbacila kritike koordinacije nekih organizacija bošnjačke nacionalne manjine zbog podrške Deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, ustvrdivši kako Deklaracija ne predstavlja miješanje u unutarnju politiku i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Hrvatski sabor nedavno je izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, u kojoj se, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog Ustava i Izbornog zakona u cilju, kako se navodi, ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

“Osnovni smisao i cilj navedene Deklaracije, koja je izglasana u Hrvatskom saboru, jest ukazivanje na neravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH, jednog od triju konstitutivnih naroda, što se, između ostalog, pokazalo u nepoštivanju odluke Ustavnog suda BiH u svezi izbornog zakonodavstva”, ustvrdila je u priopćenju Lekaj Prljaskaj, koja je u Saboru zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, kako prenosi Hina.

Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj pozvala je sve bošnjačke organizacije u Hrvatskoj na bojkot Lekaj Prljaskaj zbog nezadovoljstva njezinim angažmanom u zastupanju Bošnjaka u Hrvatskoj, a prvenstveno zbog njezine potpore Deklaraciji, koju smatraju izravnim miješanjem u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Politički linč i diskreditacija

Lekaj Prljaskaj im je odgovorila kako je zbog svoje potpore Deklaraciji “izložena političkom linču na društvenim mrežama, kao i raznim oblicima diskreditacije” od dijela predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, no ona svoju potporu hrvatskom narodu izvan Hrvatske smatra obvezom na koju je prisegnula kao zastupnica, a na to je obvezuje i Ustav, koji jamči skrb Hrvatske o Hrvatima izvan domovine.

“Poštivanje Ustava nije nikakvo miješanje u unutarnju politiku i suverenitet susjedne i prijateljske Republike BiH. Takve i slične indikacije najodlučnije odbacujem te očekujem iste kriterije prilikom ocjene odnosa drugih zemalja prema BiH, npr. Turske, koja se temeljem nečije usmene oporuke proglašava skrbnikom bošnjačkog naroda i cijele BiH”, poručila je Lekaj Prljaskaj.

Nedugo nakon izglasavanja Deklaracije u Saboru dio bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj reagirao je odlukom o Proglasu Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj (RH) donesenoj na elektronskoj sjednici održanoj 21. prosinca.

U Proglasu, među ostalim, stoji kako se Deklaracija smatra izravnim miješanjem u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine te da, kao takva, nije prihvatljiva za Bošnjake u Republici Hrvatskoj.

Također, u tom je dokumentu navedeno kako saborska zastupnica koja predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu nije ni u jednom trenutku zatražila mišljenje ili savjet od bilo kojeg legitimnog predstavnika Bošnjaka u RH te da je glasovanjem za Deklaraciju povrijedila interese bošnjačke nacionalne manjine i izgubila legitimitet zastupanja interesa Bošnjaka.

“Smatramo da daljnji nastavak suradnje s uvaženom zastupnicom Erminom Lekaj-Prljaskaj nije moguć uz ovakvu nezainteresiranost u obavljanju časne dužnosti zastupnika u Hrvatskom saboru, te dok svoj način rada ne izmijeni, pozivamo na bojkotiranje njezinog djelovanja kao saborske zastupnice bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj”, stoji u Proglasu.

Plenković: Ne miješamo se u BiH

Proglas također poziva sve bošnjačke organizacije u RH da neupućivanjem poziva za sudjelovanje na događajima u organizaciji bošnjačke nacionalne manjine u RH pokažu nezadovoljstvo angažmanom zastupnice Lekaj Prljaskaj u zastupanju Bošnjaka u RH, priopćeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Deklaracija je izazvala brojne kontroverze zbog optužbi iz redova oporbe kako je riječ o izravnom miješanju u unutarnja pitanja susjedne države, zbog čega je prvi tekst Deklaracije dijelom izmijenjen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovno je početkom tjedna odbacio optužbe da se Hrvatska miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako je Hrvatska najveći prijatelj i zagovornik europskog puta Bosne i Hercegovine.

Kad je u pitanju nedavno u Saboru izglasana Deklaracija o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini, Plenković je rekao kako je ona snažna podrška Hrvatima u toj državi.

Izvor: Agencije