Oglasi

Zastoj Makedonije na putu ka EU

Nezavisni mediji, nezavisno sudstvi i nezavisan parlament moraju jačati naglašava holandska ambasadorica u Skoplju.

Već sedmu godinu Makedonija je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji.  Zbog spora o imenu sa Grčkom ostala je na istom odstojanju. Zemlja ponovo u neizvjesnosti čeka izvještaj Evropske komisije ove jeseni.

Dvadeset treći rođendan makedonske vladajuće stranke VMRO-DPMNE bio je razlog za slavlje, ali i za suočavanje sa političkom stvarnošću koja nije nimalo slatka.

'Problem pod tepihom'

"Europska unija je, dijelom preko svoje članice, ali i faktora u zemlji koji im pokušavaju dati argumente, sve pasivnija i zbog vlastite nemoći, gura problem pod tepih. Ne isključujemo da će se u budućnosti izmisliti nekakav razlog koji će biti prepreka našem progresu, a da to ne bude Grčka", kazuje Nikola Gruevski, makedonski premijer.

Razlog za ovakav nastup Gruevskog može se naći i u sve većem oprezu zvaničnika iz Brisela. Makedonija se možda suočava sa trenutkom kada bi za razliku od prethodnih nekoliko puta Evropska komisija rekla - NE.

"Dijelim tu zabrinutost, zato što se proteklih godina, a naročito mjeseci desilo ono što mi vidimo kao nazadovanje u kritičnim delovima ključnih principa EU, uglavnom u stabilnosti institucija koje održavaju demokratiju, vladavinu zakona i prava manjina. Holandija stalno naglašava važnost nezavisnih medija, nezavisnog sudstva i nezavisnog parlamenta. To su ključne institucije koje moraju ojačati", naglašava Marriet Schuurman, holandska ambasadorica u Skoplju.

I u Makedoniji postoje oni koji smatraju da je mračniji scenario moguć.

"Postoje opravdani razlozi što je Makedonija u procesu pristupanja politički nazadovala. Tu su događaji od 24. decembra kada su praktično izbačeni opozicija i novinari iz Parlamenta, a to je mjesto stub parlamentarne demokratije. Takvi događaji doprinose da se stekne loša slika", govori Malinka Ristevska-Jordanova, Institut za evropsku politiku.

Sve se promijenilo

Za zemlju u kojoj je podrška pristupu EU izuzetno velika i deklarativan cilj svih političkih faktora u zemlji, to bio bio ogroman udarac.

"Ukoliko Srbija napravi korak napred, a Makedonija korak natrag, onda naša javnost to neće pročitati kao grešku naše vlade, već kao neprincipijelnost Evropske Unije i to je veoma negativan razvoj situacije", smatra Ivica Bocevski, bivši vicepremijer za eu integracije.

„Makedonija je svojevremeno bila lider u evrointegracijama na Zapadnom Balkanu, daleko ispred nekih svojih suseda. Ali, pre svega usred nerešenog spora o imenu sa Grčkom, sve se promenilo, a Makedoniju su pretekle Hrvatska, Crna Gora i Srbija“, javlja iz Skoplja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.