Zašto Srbija ne graniči sa BiH

Piše: Harun Cero

“Mislio sam cijelo vrijeme da je zastava Republike Srpske na graničnom prelazu BiH i Srbije ustvari zastava BiH”, tvrdi vozač kamiona Cornelius Polak koji često dolazi u Bijeljinu kako bi istovario robu koju dovozi iz Poljske.

Nakon što smo ga uvjerili da zastava entiteta RS-a nije državna zastava BiH, već samo jednog entiteta unutar države BiH, Polak nam je kazao da u Bijeljini, gdje ima puno kolega, uopće ne spominju BiH te da njih nije briga za tu zemlju.

“Rijetko sam čuo nekoga od mojih kolega tamo da spominju BiH. Oni samo pričaju o Srpskoj i Srbiji. Za mene to nije nikakav problem”, naveo je Polak.

Postreferendumsku sedmicu u Bosni i Hercegovini je obilježila polemika oko entitetskih tabli na graničnim prelazima s natpisom: “Welcome to Republic of Srpska – Dobrodošli u Republiku Srpsku”, a proširila se i informacija da će te table, koje su po navodima Ministarstva trgovine i turizma RS-a u nadležnosti općinske ili gradske turističke organizacije,navodno  biti uklonjene.

Zastave RS-a dominiraju

Ekipa Al Jazeere posjetila je granične prelaze BiH sa Srbijom –  Pavlovića most i Rača.

Nešto manje od kilometra pred granični prelaz Pavlovića most, uočili smo veliku tablu dobrodošlice u Republiku Srpsku.

Na samoj granici je, doduše, postavljena i tabla s natpisom “Bosna i Hercegovina”, što nalaže zakon, ali entitetska obilježja dominiraju.

Tabla s natpisom “Bosna i Hercegovina” postavljena je i na prelazu Rača, ali odmah iza nje na jarbolu se vijori velika zastava RS-a.


Vozač kamiona Vladimir iz Čačka tvrdi da mu je tek drugi put da prelazi granicu Rača te da zastave uopće nije primijetio.

“Znate, kada radite ovaj posao fokusirate se na istovar robe i kako će te to uraditi. Nisam obraćao pažnju”, istakao je.

Kamiondžija iz Hrvatske je prvo pristao da da izjavu, ali kada je čuo o kojoj temi se radi, rekao je da žuri.

Za Maka Herovića, Bosanca koji živi u Njemačkoj, nije normalno da kada pređeš granicu vidiš zastave koje liče državnim zastavama Srbije i table na kojima piše “Welcome to Republic of Srpska”.

“Pitam se zašto to? Zar ovo nije BiH, da li je moguće da se jedan entitet predstavlja kao ‘država u državi'”, pita Herović.

Dodaje da kada dolaziš u BiH očekuješ dobrodošlicu od BiH i ništa drugo.

“Često me prijatelji, stranci, pitaju zašto je to tako. Teško je njima to objasniti, mada je i neugodno pričati o tome jer to automatski baca lošu sliku na našu BiH. Smatram da je to provokacija i da to nije potrebno. Mislim da na granicama i iza njih trebaju stajati samo zastave i državna obilježja BiH jer ovo nisu tri države u jednoj. To je jako bitno za reputaciju naše zemlje i turizam”, smatra.

Vozeći se kroz Republiku Srpsku prema graničnim prelazim,a zastave BiH nije bilo na vidiku, ali je entitetskih bilo na pretek, dok su putokazi uglavnom na čirilici.

Ne podrazumijeva se da su svi državljani BiH, a kamoli turisti, upoznati s ćiriličnim pismom, pa se postavlja  pitanje da li je to stvarno najbolji način za poboljšanje turističke ponude.

Uklanjanje prljavih i poderanih zastava

Na nekim  mjestima su se na jarbolima vijorile i zastave Srbije, iako je granični prelaz bio kilometrima daleko.

Općina Bogatić je općina u Srbiji, a tabla i zastava te zemlje su postavljene nekoliko kilometara pred granicom.

Priča o navodno uklanjanju tabla dobrodošlice u RS na graničnim prelazima počela je odlukom Vijeća ministara BiH da se pod hitno obnovi saobraćajna signalizacija na terminalima.

Naređeno je uklanjanje prljavih i poderanih zastava, a nije bilo riječi o uklanjanju entitetskih obilježja.

Sve zastave na graničnim prelazima koje je posjetila Al Jazeera su bile zastave Republike Srpske i potpuno nove, ali zastave BiH nismo uočili – da li zbog toga što entitetske dominiraju ili što ih uopće nema.

Nakon informacije da bi se entitetske table dobrodošlice mogle ukloniti, reagirali su iz RS-a, kazavši da niko nema pravo na to.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je je poručio da entitetske table ostaju.

“Odjednom se neko sjetio da na graničnim prelazima postavi zastavu BiH, što nije sporno, ali isto tako se zna da tamo gdje je granica BiH da je i granica RS i da RS seže do samog dodira sa drugom zemljom”, rekao je Dodik.

Zakonom je propisano da na graničnim prelazima ne može da stoji samo tabla s nazivom nekog od bh. entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava BiH.

Iz firme Sacom koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom fiksnih vertikalnih saobraćajnih znakova, zaštitnih odbojnih ograda za puteve i obilježja koja se postavljaju i na granične prelaze u BiH, su ranije poručili da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u zadnje vrijeme nije naručilo nova obilježja koja se mogu dovesti u vezu s entitetskim ili njihovim mijenjanjem.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj.

U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka.

Izvor: Al Jazeera