Zašto snage Hezbollaha defiliraju Homsom?

Hezbollah nije dao zvaničan komentar o ubistvu (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Knas

U dosada nezabilježenom koraku još od kako je počela sirijska revolucija, snage libanskog Hezbollaha prodefilirale su nedaleko od mjesta Al-Qusayr u provinciji Homs. Posmatrači u ovakvim dešavanjima vide poruku brojnim Hazbollahovim protivnicima, ali i njegovim saveznicima.

Mediji bliski Hezbollahu i sirijskom režimu objavili su fotografije na kojima se vidi, kako kažu, nedavno osnovana brigada u sastavu „oklopnih trupa“ i pješadijskih jedinica u sastavu „interventnih jedinica“ koje sudjeluju u ratu u Siriji. Također, na fotografijama se vidi teška vojna mašinerija, artiljerija, mitraljezi i vozila sa lanserima raketa. 

Politički analitičar Hossam Mohamed smatra da je ova vojna parada jasna poruka Hezbollaha kojom se želi potvrditi da je on bitan faktor u jednadžbi sukoba u Siriji, te da on više nije samo snaga koja pruža podršku sirijskom režimu, već vlast koja se bori i upravlja tim područjem.

Politika distanciranja

Mohamed dodaje da Hezbollah na ovaj način šalje poruku i svojim partnerima u Libanu, nakon dolaska Michela Aouna na mjesto predsjednika. Ta poruka glasi da politika distanciranja od sirijske krize, koju je potvrdio Aoun, neće imati nikakvog efekta. Vojnom paradom se želi presjeći put bilo kakvim raspravama o vojnom prisustvu Hezbollaha u Siriji, prema njegovom mišljenju.  

Mohamed smatra da se ovakvim potezom, također, šalje poruku prijateljima Libana i onima koji ga podržavaju – naročito na vojnoj razini. Ta poruka glasi da je oružje kojim su snabdjeli libansku vojsku sada u rukama Hezbollaha, uključujući borbena vozila, tenkove i američke protutenkovske rakete „TOW“, budući da se Hezbollah ranije oslanjao na upotrebu oružja koje je proizvedeno u državama istočne Evrope.

Politički analitičar za Al Jazeeru kaže da Hezbollahovo pokazivanje teškog oružja ima dva cilja: prvo, da pokaže svoju snagu u ovom aspektu, i drugo, da se opravda zbog gubitaka u Siriji, ukoliko se uzme u obzir da je u ovom događaju učestvovao manji broj vojnika u usporedbi sa uobičajenim Hezbollahovim vojnim paradama gdje se prvenstveno oslanjao na pokazivanje ogromnog broja svojih boraca.   

Vlast Hezbollaha u Siriji

Ayman Mohamad, koji se bavi istraživanjem pitanja milicija lojalnih režimu, kaže kako ovo pokazivanje vojne sile dolazi kao direktni i eksplicitni odgovor na libanske medijske izvještaje od prije nekoliko dana u kojima se navodi da postoji mogućnost da Hezbollah povuče svoje snage iz Sirije.

Dodaje da se na ovaj način želi potvrditi i podrška libanske vojske Hezbollahovom prisustvu u Siriji, budući da se tokom vojne parade pojavljuju i njeni tenkovi.

Ayman Mohamad smatra da ova vojna parada odražava Hezbollahovu sigurnosnu viziju kada se radi o području Homsa, ali i odražava opadanje vlasti sirijskog režima u pojedinim oblastima ove države, gdje je dominaciju preuzeo Hezbollah.

To potvrđuje i videosnimak na kojem se pojavljuje komandant operacija sirijskog režima za zapadni Halep, koji je salutirao pred kamerom i rekao da je to pozdrav generalnom sekretaru libanskog Hezbollaha Hassanu Nasrallahu, potpuno zanemarujući stvarnog komandanta Bashara al-Assada.

Ovaj istraživač dodaje kako defile i salutiranje visokog oficira nosi brojne poruke o jačini i prisustvu Hezbollaha u Siriji, te koliko je zapravo stvarna lojalnost sirijskom režimu i njegova vlasti na terenu koja je podijeljena između milicija i sirijskog režima, premda režim i dalje tvrdi da ima suverenitet u Siriji.

Izvor: Al Jazeera