Zašto se Pompeo nije susreo s palestinskim predstavnicima

Palestinci kažu da se Bijela kuća u Trumpovoj eri više ne smatra poštenim posrednikom u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu (EPA)

Imaju li američke diplomate praksu tokom regionalnih turneja na Bliskom istoku da se susreću s palestinskim predstavnicima? Pokušavaju li Amerikanci premostiti razdor između Izraelaca i Palestinaca svaki put kada se situacija između dvije strane dodatno pogorša? Zašto američki državni sekretar Mike Pompeo posjećuje ovaj region bez susreta sa bilo kojim palestinskim predstavnikom?

U tom kontekstu, američki list The New York Times objavio je analitički izvještaj koji su napisali Gardiner Harris i Isabel Kirchner. U njemu se kaže da je američki državni sekretar Pompeo stigao u nedjelju u Izrael usred najgore krize u izraelsko-palestinskim odnosima zadnjih nekoliko godina.

On dodaje da američke diplomate decenijama sebe smatraju posrednicima između izraelske i palestinske strane. Američki ministri vanjskih poslova obično se sastaju tokom svojih regionalnih turneja sa palestinskim predstavnicima.

Također, SAD pokušava premostiti jaz između Izraelaca i Palestinaca svaki put kada se odnosi između dvije strane pogoršaju.

Međutim, američki zvaničnik ovog puta nije imao nijedan susret sa palestinskim zvaničnicima. Tokom razgovora sa svojim domaćinom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, samo se jedanput osvrnuo na Palestince.

Unaprijed poznat odgovor

Ova analiza pripisuje palestinskim zvaničnicima izjavu da niko iz američkog State Departmenta nije kontaktirao palestinske lidere u vezi sastanka sa Pompeom. To može biti zato što Amerikanci unaprijed znaju palestinski odgovor, a to je ‘ne’.

Analiza ističe da je odluka predsjednika Donalda Trumpa prošlog decembra da prizna Jerusalem za izraelsku prijestolnicu i potom pripremi teren za prebacivanje američke ambasade iz Tel Aviva u sporni Jerusalem dovela do prekida političkih odnosa Palestinaca sa administracijom Trumpa.

Palestinci kažu da se Bijela kuća u Trumpovoj eri više ne smatra poštenim posrednikom u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Analiza ukazuje na eskalaciju palestinskih protesta na izraelskoj graničnoj ogradi sa pojasom Gaze tokom kojih su izraelske snage ubile 46 Palestinaca, dok su na stotine ranjenih. To je dovelo do toga da međunarodna javnost izražava simpatije prema palestinskom pitanju. Međutim, tokom sastanka s Natanyahuom, Pompeo nije ništa spominjao u tom kontekstu.

To je prva Pompeova posjeta inostranstvu od kada je došao na čelo Ministarstva vanjskih poslova. On je u Izrael doputovao iz Saudijske Arabije. Ova turneja uključuje i posjetu Jordanu u ponedjeljak, a nakon toga se Pompeo vraća u SAD bez ijednog susreta sa palestinskim zvaničnicima.

Prema ovoj analizi, Palestinsko nacionalno vijeće (PNC) započelo je četvorodnevni skup u ponedjeljak u Ramallahu na Zapadnoj obali, što predstavlja prvi skup ovog Vijeća nakon 1996. godine.

On zaključuje da je državni sekretar Pompeo imao strategiju da premosti jaz između Izraelaca i Palestinaca, ne bi mogao pronaći bolju priliku od ovog trenutka da sarađuje sa palestinskim rukovodstvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije