Zašto se Bosna Sema predaje u vakuf?

Al Jazeera na imanju Fethullaha Gulena (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Edis Bulić

Činjenica koja dovodi medijsku pažnju u kompleks Bosna Sema obrazovnih ustanova je aktuelno pitanje promjene vlasništva, tačnije, predavanje osnovnih, srednjih škola i univerziteta u vakuf Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Najškakljiviji detalj ove tematike je motivacija i razlog koji su doveli na ideju vakufljenja škola i univerziteta koje dobro kotiraju u odnosu na konkurenciju iz branše.

Od početka političke krize Turskoj, domaći mediji prenose da se Bosna Sema nalazi u vlasništvu članova organizacije koja je, prema turskoj vladi, odgovorna za pokušaj državnog udara. Konkretno, da spadaju u kategoriju takozvanih “Gulenovih škola”. Međutim, argumentima i dokazima nije moguće potvrditi takve stavove.

Ankara za neuspjeli puč izveden 15. jula krivi sljedbenike imama Fethullaha Gulena, koji se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Organizacija koju Ankara zove FETO a čije vođenje pripisuje Gulenu, tereti se za niz krivičnih djela u Turskoj, uključujući prisluškivanja najviših zvaničnika i pokušaj svrgavanja legalne i legitimne turske vlasti posredstvom pripadnika te organizacije koji su proteklih godina, prema turskoj vlasti, tajno infiltrirani u sve institucije Turske.

Za Al Jazeeru je govorio glasnogovornik Bosna Sema obrazovnih institucija Orhan Hadžagić koji je iznio zvanične detalje o procesu promjene vlasničke strukture, te pojedinostima o finansiranju i daljem funkcionisanju.

Bosna Sema obrazovne institucije kao ustanova osnovana je 1998. godine u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o ustanovama, pa shodno tome ima pravni status ustanove čiji je cilj pružanje pomoći u odgojno-obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Prema izvoru osnovnih sredstava za osnivanje ovih institucija, Bosna Semine škole posjeduju karakter privatne obrazovne infrastrukture. Upravo taj detalj je dao prostora za manipulaciju i nagađenje šire javnosti ko je stvarni osnivač i vlasnik.

“Kao vlasnici Ustanove Bosna Sema obrazovnih institucija, kao pravnog lica, u sudski registar su upisani: Sead Ahmić, Bayram Halil Ibrahim, Ali Dokumadži, Sabahudin Džemić i Hermin Kapetanović i svi su državljani BiH. A ukupan osnivački kapital iznosi 252.899,19 KM“, navodi Hadžagić.

Rad ovih obrazovnih ustanova finansira se iz sredstava prihoda ostvarenih kroz projekte i naplate školarina, navodi se iz Bosna Seme, što se protivi prisutnim stavovima da se rad ovih institucija direktno finasira iz krugova organizacije iz Turske.

Pad broja studenata

Nakon pisanja nekih medija, vlada mišljenje da se studenti masovno ispisuju sa Burch univerziteta, odnosno da zbog manjka upisnika semestar ne može početi. 

Međutim, semestar je počeo a statistika sa Burch univerziteta pokazuje da trenutno na dodiplomskom studiju ima 181 upisanih studenata, na masteru se očekuje više od 100 studenata, a s obzirom da upis na doktorski studij i dalje nije završen očekuje se i 20 do novih studenata.

“Zvanična je informacija da su do ovog trenutka 42 studenta napustila univerzitet, što nije kritičan podatak jer svake godine ode i do 30 studenata. Neki od njih ne mogu da završe, drugi žele promijeniti univerzitet, a toj statistici se ne može pripisivati karakter alarmirajuće pojave“, navodi se iz kancelarije generalnog sekretara Burch univerziteta.

U odnosu na prošlu godinu zabilježen je pad pri upisu studenata ali na ovom univerzitetu razloge toj činjenici vide u političkoj situaciji u Turskoj i nemogućnosti stranih studenata da dođu u Bosnu i Hercegovinu na studij.

“Obzirom na činjenicu da je upis na drugi i treći ciklus studija još uvijek u toku, te da je među njima znatan broj stranih studenata čija su boravišna dokumenta u procesu, ne možemo sa sigurnošću definisati cifru, ali istina, došlo je do pada od nekoliko desetina studenata, što na kraju ne predstavlja negativnu statistiku“, navodi se sa Burcha.

Osjetljiva politička situacija u Turskoj, na univerzitetu je emitovala dozu refleksije, jer određeni procenat akademskog kadra i studenata dolaze sa prostora te države. 

‘Ograničiti vanjski utjecaj’

“Na primjer, u početku je procenat akademskog kadra iz Turske iznosio 80 posto, da bi sada bio sveden na manje od 20 posto. U ovom trenutku, očekujemo odluku Islamske zajednice od koja će podržati inicijativu preduzimanja velikog koraka ka samoodrživosti Bosna Sema obrazovnih instutucija“, navodi prof. dr. Teoman Duman, rektor Burch univerziteta.

Na pitanje o razlozima promjene vlasničke strukture, Duman tvrdi da su razlozi potreba da se “ograniči bilo kakav vanjski utjecaj.”

“Kako bi se sačuvala forma prefiksa ‘bosanskohercegovački’, započeta je inicijativa predavanja Bosna Sema obrazovnih institucija iz privatnog sektora u javnu instituciju, odnosno, u vakuf Islamske zajednice BiH. Osnovni razlog odabira novog vlasnika leži u činjenici da je vakuf najsigurnija opcija koja bi uslovljena moralom mogla sačuvati kvalitet i rejting tih institucija, a sa druge strane, međunarodni faktori i spekulacije ne bi imale nikakvog uticaja na funkcionisanje institucija”, kazao je profesor Teoman Duman.

Iz Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine zvanični odgovor je i dalje nepoznat, jedina dostupna informacija govori da su pregovori u toku, a da će ishod inicijative biti poznat uskoro. 

Izvor: Al Jazeera