Zašto nikada nije razjašnjena smrt mlade Australke u Dubrovniku?

Tokom putovanja Evropom 2008, Britt Lapthorne je posjetila nekoliko država regije (Facebook/ Missing Britt Lapthorne)

Razgovarala: Selma Milovanović

Imala je 21 godinu kad je u septembru 2008. iz dubrovačkog kluba Fuego nestala u noć. Tri sedmice kasnije, dok su međunarodne televizijske ekipe izvještavale uživo iz Dubrovnika, ostvarile su se najcrnje slutnje roditelja Britt Lapthorne – lokalni ribar izvukao je posmrtne ostatke mlade Australke iz mora.

Šest i po godina kasnije, istražni sudija australske savezne države Viktorije, javno će saslušati do sada neobjavljene sažetke istraga australskih i hrvatskih policija. Očekuje se da će tako Istražni sud službeno zatvoriti svoju istragu, a da će zaključci biti objavljeni naknadno. 

Dale Lapthorne, uz suprugu Elke, godinama se bori da sazna šta se, zapravo, dogodilo Britt 18. septembra 2008. 
Za Al Jazeeru govori o istragama i potrazi za istinom o sudbini njegove kćerke.

  • U četvrtak će na Istražnom sudu Viktorije biti održano konačno saslušanje u slučaju Britt Lapthorne. Kakav ishod očekujete?

Vjerujemo da će istražni sudija zatvoriti istragu u Viktoriji i zaključiti da to čini zbog nedostatka novih dokaza hrvatske i australske savezne policije. Ured istražnog sudije u Viktoriji, zapravo, nema nikakve veze s istragom u Hrvatskoj, osim dostavljanja informacija, što im nikad nije traženo. Mi kao porodica smo tražili da se i ovdje pokrene istraga.

Hrvatska policija može uzeti ili ostaviti zaključke istražnog sudije. Kopiju njihove istrage dostavio sam im lično u decembru 2008.

Ne očekujem da će istražni sudija reći išta novo, nego samo da nema novih dokaza i da se istraga zatvara.

To, međutim, nema nikakve veze s krivičnom istragom koja bi se, teoretski, trebala odvijati u Hrvatskoj.

  • Od 2008. godine vlade i šefovi policija su se izmijenili u obje države, Hrvatska je ušla u EU. Da li je ovo utjecalo na slučaj?

Ne. Najmanje dvije godine nismo dobili nikakve informacije.

  • Kakvu komunikaciju ste imali proteklih godina sa australskim vlastima o slučaju?

Nikakvu.  Obično  komuniciramo s Ministarstvom vanjskih poslova Australije, a već dvije godine nema nikakve komunikacije.  Obično australski ambasador zadužen za Balkan, sa sjedištem u Zagrebu, pošalje upit hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i onda oni odgovore. Ambasadori su se mijenjali i neki od njih su zainteresiraniji za slučaj od drugih. Bilo je uobičajeno da dobijemo izvještaj o novostima, a proteklih godina saznali bismo samo – da novosti nema i da istraga stagnira. Nisu nam davali nikakva pojašnjenja, samo bi poslali takve rečenice. Obično bi ambasador inicirao kontakt s nama. Istina je da smo i mi mogli biti aktivniji u posljednje vrijeme, ali šta da radimo kada nam stalno daju jedan te isti odgovor.

  • Kakvu ulogu je odigrala Australska savezna policija (AFP)?

Vlada je odredila da AFP bude uključen u istragu, iako se oni obično ne bave istragama o mogućim ubistvima. Odabrani su da izvrše reviziju istrage hrvatske policije. Nakon otprilike 15 mjeseci, hrvatska policija im je to dozvolila.


Dale Lapthorne (desno) i sin Darren u Dubrovniku 2008. [EPA]

Što se nas tiče, pozitivne tačke te revizije su bile da je AFP uvjerio hrvatsku policiju da Britt nije počinila samoubistvo i da je malo vjerovatno da je Britt išla da pliva zbog vremenskih uslova. Hrvatska policija je insistirala na tome da je Britt otišla da pliva, ali kada su pregledali meteorološke izvještaje, shvatili su da niko ne bi išao da pliva usred noći u takvim uslovima.

Što se tiče Istražnog suda, najpozitivniji zaključak je da su kazali da je malo vjerovatno da je Britt pala sa stijene, jer povrede koje su otkrivene nisu konzistentne s padom.

S druge strane, hrvatska policija ‘gurala’ je priču o nesretnom slučaju. I dalje nema objašnjenja kako je Britt dospjela do vode, a neko je morao biti s njom da bi dospjela u vodu. Nema šanse da se mogla naći u vodi bez toga da je sa njom, u određenom trenutku, bila druga osoba.  Osoba koja ju je gurnula u vodu, bacila u vodu ili bila s njom. Jer, Britt jednostavno nikada ne bi otišla da pliva sama.  Znam da ljudi ponekad čine stvari koje su neuobičajene, ali da je ona otišla da pliva u tri ili četiri sata ujutro – to je van svake diskusije.

Kada sam drugim mladim turistima koji su putovali s Britt dao fotografije na kojima su dubrovačke lokacije Boninovo i Danče i pitao ih da li su tamo bili sami ili sa Britt, rekli su ‘ne’. Zašto bi Britt tamo tumarala sama u tri ili četiri sata ujutro? To je nepojmljivo.

Supruga Elke i ja smo nekoliko puta bili na tim mjestima u tri ili četiri ujutro u vrijeme godišnjice nestanka naše kćerke i tamo je prilično jezivo. Mračno je, nisu to mjesta kuda bi čovjek hodao noću, a pogotovo turista. Obišao sam sva lokalna mjesta noću i to jednostavno nije nešto što bi stranac činio.

  • Šta će se desiti kada istražni sudija konačno donese zaključak?

Nisam siguran. Nisam siguran ni šta će zaključiti. Ali, nismo zabrinuti zbog mogućnosti zatvaranja istrage jer ona ne utječe na slučaj u Dubrovniku. Ali, došli smo do tačke da znamo da nam ništa neće vratiti Britt.

Međutim, došli smo do nekoliko bitnih saznanja.  Prvo, ona nije počinila samoubistvo. Drugo, nije pala sa stijene. Treće, nije išla da pliva.
Tačno je da nisu nikoga uhapsili  zbog njene smrti, ali ni to nam ne bi vratilo Britt. Morali smo naučiti da živimo bez Britt – ona je i dalje naša kćerka i uvijek će to biti – ali prihvatili smo svoju sudbinu.

Ako uhvate počinioca – a 90 posto smo sigurni da je neko učestvovao u oduzimanju njenog života, bilo da se radi o ubistvu ili posljedičnom događaju – mislim da za nas to neće napraviti veliku razliku. Sada je stvar u rukama hrvatske policije, ali Britt više nema i mi se nećemo osjećati ništa bolje.

  • U prvim mjesecima istrage često ste javno kritikovali hrvatsku policiju. Brojni turisti upoznati sa nestankom Britt napustili su državu, a da ih policija nije intervjuisala, novinari su saznavali bitne detalje koji su promicali policiji. Žalili ste se i na to da niste bili dovoljno informisani o svim fazama istrage.

Apsolutno. S druge strane, smatram da se rad policije u Dubrovniku dramatično poboljšao. Znam da sada brzo odgovaraju na incidente, što svakako nije bio slučaj u vrijeme nestanka Britt. Cijeli proces komunikacije s porodicama žrtava i medijima je dosta poboljšan. Smatram da su odgovorniji. I druge stvari po pitanju sigurnosti su poboljšane. Na neki način, to je dio ostavštine nestanka Britt.

Osim toga, mnoge porodice, pogotovo iz Australije i Novog Zelanda, upozoravaju djecu koja putuju da se čuvaju i ne vjeruju svima. To je bila Brittina najveća mana – vjerovala je svima i svi su joj bili prijatelji.

Prije četiri godine, s ruksakom svoje kćerke na leđima, krenuo sam njenim stopama. Posjetio sam sva mjesta na kojima je ona bila posljednji mjesec svog života. Upoznao sam mnoge ljude koji su me pitali – šta star čovjek poput vas radi s ruksakom na leđima? Odgovarao sam da idem stopama svoje kćerke. Mnogi turisti, pogotovo oni iz Australije i Novog Zelanda, znali su za slučaj Britt.

  • Očekujete li išta od hrvatske policije?

Apsolutno ništa. Uopšte nisam uvjeren da će ikada riješiti ovaj slučaj.

  • Mislite li da bi australske vlasti trebale više razgovarati s hrvatskim o ovom slučaju?

Sada više nema stvari koje su ranije pokretale Vladu Australije da djeluje iako je javnost i dalje zainteresovana za slučaj. Kada je Britt nestala, postojali su mnogi ‘pokretači’, pogotovo nekompetentnost hrvatske policije. Takvih događaja sada nema.

Kada je Britt nestala, mnoge prilike su propuštene, mnogi turisti su napustili Hrvatsku, a da nisu ispitani, rečeno nam je da samo mogu dati izjave ukoliko to žele. Brojne stvari zaplijenile su pažnju javnosti. Sada nema takvih događaja, a ni interesa Vlade Australije da se uključi u slučaj.

  • Ko vas je najviše razočarao?

Hrvatska policija. Bilo je previše propuštenih prilika.
Moramo zahvaliti AFP-u na tome što je uvjerio hrvatsku policiju da Britt nije počinila samoubistvo i nije otišla da pliva. Ali, također, i pristup AFP-a nas je zaista razočarao.

AFP je zaključio da je hrvatska policija provela istragu detaljno i profesionalno. To nije tačno. Postoje stranice i stranice propusta, laži, propuštenih prilika – potpuno je besmisleno reći da je to bila detaljna i profesionalna istraga. I tadašnji šef Interpola je rekao kako je to bila detaljna i profesionalna istraga. Opet, politička besmislica. Te stvari su nas zaista uznemirile.

Novinari su nalazili svjedoke prije policije. Drugi primjer je – uvijek smo postavljali pitanje, šta se desilo s kombijem koji se pojavio na snimku nadzorne kamere [u vrijeme nestanka Britt]. Kombi možda jeste, možda nije bitan za istragu, ali policija ne zna ko je bio u njemu osim dvoje lokalnih ljudi. Policija ne zna imena stranaca koji su bili u tom kombiju. Intervjuisali su samo mještane koji su bili u tom vozilu i to je sve.

Došli smo do tačke da osjećamo kako ne možemo postići mnogo više od onoga što već jesmo. Na početku smo imali podršku medija i nekompetentnost hrvatske policije zbog čega je bilo lako zahtijevati da vlade djeluju. Trenutno nema takvih događaja i teško nam je zahtijevati ikakvu akciju.

Izvor: Al Jazeera