Zašto je u BiH zabranjeno reklamiranje Caffetina

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine je krajem prošlog mjeseca prvi put zabranila reklamiranje jednog lijeka koji se izdaje bez recepta, zbog sadržaja opojne droge.

Riječ je o Caffetinu, čiji je proizvođač makedonska kompanija Alkaloid. Nadležni ističu da se opojne droge nalaze i u drugim lijekovima, ali da su efikasni i sigurni ako se koriste u skladu s uputstvom.

Ipak, ljekari savjetuju oprez pri upotrebi bilo kojeg lijeka.  

„Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom“, najkraći je dio reklame za svaki lijek.

O neželjenim reakcijama se obavezno informišu, uglavnom, oni koji znaju da sve može završiti kobno.

„U firmi je prije nekih 25 godina gospođa umjesto kapi za oči dobila hidrogen. Vrlo često vodim računa o tome“, kaže Dika, stanovnica Sarajeva.

„Nijedan lijek ne koristim dok ga dobro ne prostudiram. Dok sigurno i u mojoj familiji i to, o tome se skoro nikako ne obraća pažnja“, kaže Ibro, također stanovnik Sarajeva.

Spriječiti neracionalnu primjenu

Lijek Caffetin, makedonske kompanije Alkaloid prodaje se u više od 15 zemalja. Njegovo reklamiranje u Bosni i Hercegovini je zabranjeno krajem prošlog mjeseca, zbog prisustva droge ‘kodein’ koja može izazvati ozbiljna neželjena dejstva. Iz Alkaloida ističu da se zabrana ne odnosi na upotrebu lijeka.

“Preparati sa istim ili sličnim sastavom koriste se u mnogim zemljama u svijetu. Sama činjenica da se u velikom broju zemalja nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama i izdaje se bez ljekarskog recepta, govori u prilog sigurnosti ovog proizvoda“, objašnjava Adimir Indov, regionalni direktor za prodaju kompanije Alkaloid.

U BiH, kažu, žele spriječiti njihovu neracionalnu primjenu koja može izazvati nuspojave u većem obimu.

„Svaki od ovih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet su kvalitetni, efikasni i bezbjedni kada se upotrebljavaju u skladu sa važećim uputstvom za upotrebu”, kaže Tijana Spasojević iz Agencije za lijekove BiH.

Na pitanje da li bi se eventualna neracionalna primjena lijeka efikasnije spriječila ako bi se on mogao dobiti samo uz recept, umjesto što se zabranjuje njegovo reklamiranje, nismo dobili konkretan odgovor.

„Iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine ističu da je u ovoj zemlji poseban problem reklamiranje preparata koji uopšte nisu lijekovi, a njihovom reklamom se upućuje poruka da se radi o veoma efikasnim lijekovima. Upozoravaju da građani putem interneta kupuju i koriste lijekove neutvrđenog sastava i neprovjerenog kvaliteta“, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Njihova neželjena dejstva mogu biti posebno opasna za djecu, ističu pedijatri.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera