Zašto je Theresa May slijedila ‘Trumpovu mudrost’?

The Guardian je u uvodnom tekstu istakao da je odluka premijerke May o odobravanju britanske vojne akcije u sirijskom zračnom prostoru zasnovana na kraljevskom prerogativu (Arhiva)

Pojedini britanski listovi stavili su u fokus učešće Velike Britanije u zračnim napadima SAD-a u Siriji, kao i stav Parlamenta Velike Britanije u vezi s tim pitanjem.

Britanska premijerka Theresa May je bila na meti kritika zbog odluke o učešću u tim napadima bez prethodnog glasanja u Parlamentu.

The Guardian je u uvodnom tekstu istakao da je odluka premijerke May o odobravanju britanske vojne akcije u sirijskom zračnom prostoru zasnovana na kraljevskom prerogativu umjesto na podršci Parlamenta bila pogrešna, čak i pod pretpostavkom da iza nje stoje opravdani razlozi. Ta je odluka pogrešna jer su planovi Vlade trebali biti jasno obrazloženi kako bi parlamentarci imali priliku podržati ili odbiti prijedlog bombardovanja fabrika oružja predsjednika Bashara al-Assada.

Taj list navodi da je odluka isto tako pogrešna jer situacija nije bila alarmantna kao u slučaju kad su britanski parlamentarci retroaktivno odobrili vojnu akciju protiv Muamera Gaddafija u Libiji. Također, odluka je pogrešna jer samo premijer može sazvati sjednicu Parlamenta, a bilo je dovoljno vremena za takvo što. Odluka je bila pogrešno zasnovana na procjeni, a ne na dostupnim činjenicama.

List ističe da Parlament predstavlja najbolje mjesto na kojem se vrši procjena hoće li u takvim situacijama upotreba vojne sile služiti općim interesima države. To posebno dolazi do izražaja kad je u pitanju manjinska vlada.

Grozničava žurba

The Independent se, također, u jednom članku kritički osvrnuo na odluku premijerke May. Istakao je da ona jedva razmišlja o “volji naroda” kad je u pitanju vojna intervencija i da preferira “mudrost predsjednika Trumpa”. U ovom tekstu od nje se traži da objasni grozničavu žurbu u vezi s napadima. Žurba je izražena do tog stepena da je spremna ismijavati najsvetije koncepte izlaska iz Evropske unije.

Ovaj list zapitao se: “Ako je glavna tačka izlaska Velike Britanije iz Evropske unije vraćanje parlamentarne superiornosti, zašto se onda premijerka May nije konsultovala s Parlamentom prije slanja vojnih aviona na sirijsko nebo?”

Članak je dodatno kritikovao izjavu premijerke da su je slike pogođene djece nagnale da donese brzu odluku u vezi s napadima: “Kako da se osoba ne uzruja zbog ovakvih užasnih slika?”

Međutim, ako ju je patnja sirijske djece sada potaknula na akciju, zašto je onda iznevjerila približno 3.000 djece prije 14 mjeseci uprkos tome što su lokalne vlasti uskladile svoje aktivnosti s Dobbsovim amandmanom koji je izglasao donji dom Parlamenta?

Sa svoje strane, časopis Middle East Eye napomenuo je da vođa britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn treba premijerki postaviti nekoliko konkretnih pitanja, prije svega: “Krše li zračni napadi u Siriji međunarodno pravo?”

Glas razuma i logike

Pojedini posmatrači ističu da su Velika Britanija i SAD pokrenuli novi agresivni rat kao što su to učinili prije 15 godina u Iraku.

Autor teksta Peter Oborne ukazao je na snažne kritike kojima je posljednjih sedmica izložen Corbyn. Bez obzira na sve te kritike, on se pojavio kao glas razuma i logike nakon što se Velika Britanija pridružila Trumpu u zračnim napadima u Siriji. Corbyn govori u ime većine britanskih građana kad se protivi ishitrenom ulasku u rat, dok ministri još izbjegavaju konfrontaciju s njim.

Izvor: Agencije