Zašto je RS povukao prodaju Rudnika Ljubija

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska opozicija i sindikat ne kriju zadovoljstvo što je entitetska Vlada sa dnevnog reda povukla odluku o prodaji državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija kod Prijedora. Entitetski parlament, za sada, neće odlučivati o tome.

Opozicija u RS-u je uvjerena da su protesti u Prijedoru natjerali entitetsku Vladu da povuče odluku o prodaji rudnika Ljubija. Volja građana je, kažu, bila jača, ali i interesi jer je Ljubija vlasnik i 49 posto prijedorskog ArcelorMittala.

„Ovdje je bila razotkrivena namjera Vlade RS da taj jedan veliki dio kolača, koji se zove “učešće u dobiti”, koje ostvaruje preduzeće Mittal i akcijama s kojima raspolaže Rudnik Ljubija da se razotkrije sva ta politika Vlade i pojedinaca u Vladi RS, koji žele to da iskoriste isključivo samo za sebe“, kazao je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik poručuje da nijednu Vladu ne može da uplaši, kako je rekao, 680 demonstranata. Tvrdi da je pravi razlog za odustajanje ponovno interesovanje Mittala. Daju im rok od 15 dana da dostave ponudu, ako žele da se takmiče za Ljubiju.

„Ako bude njihova ponuda jedan evro veća ili jednu marku veća od ove, koju mi imamo, i uslovi bolji za jednog radnika. Umjesto 300 da oni zaposle 301 radnika i u tome daju garancije za to, mi ćemo to dati Mittalu“, rekao je Dodik.

Resorni entitetski ministar Petar Đokić tvrdi da je Vlada odlučila da povuče odluku nakon sastanaka sa predstavnicima Mittala, čija je delegacija prošle sedmice došla iz Švicarske.

„Meni je to bio dovoljan signal da to Vlada razmotri ponovo i na sjednici Vlade smo odlučili da povučemo ovu odluku“, kazao je Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Ponuda ArcelorMittala

Jedan od članova vladajuće koalicije, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić ujedno je i predstavnik državnog kapitala u Ljubiji. Tvrdi da su sada upravo oni spriječili prodaju rudnika. Jednom su to već učinili.

„Želim da vas obavijestim da je Vlada na prijedlog Kluba poslanika DNS-a povukla odluku o prodaji državnog kapitala u RŽR Ljubija“, rekla je Spomenka Stevanović, šefica Kluba poslanika DNS-a.

Iz Konfederacije sindikata RS-a kažu da ih ne zanima ko je i zašto predložio povlačenje odluke. Zadovoljni su, jer su sa 850 zaposlenih u Mittalu bili protiv prodaje offshore kompaniji Israeli Investment Group.

„Nadamo se da ovim potezom, povlačenjem odluke, da će se Mittal izjasniti i dati ponudu i da će Vlada sa Mittalom naći određeno rješenje da radi i Mittal i Omarska i Ljubija. Naš cilj je da rade oba rudnika“, rekao je Obrad Belenzada, iz Konfederacije sindikata RS-a.

Dok Vlada RS-a čeka ponudu Mittala kako bi ponovo razmotrila kome će prodati gotovo 65 posto udjela u rudnicima Ljubija, opozicija najavljuje nove proteste. Ovog puta zbog poskupljenja struje.

Izvor: Al Jazeera