Zašto je Poljska zelena oaza EU

Zelena oaza Europske unije, prestižna titula Poljskoj, nije dodijeljena slučajno. Ovo je jedna od rijetkih članica koja je izbjegla recesiju.

Pa ipak, uprkos tome, mnogi mladi Poljaci rado bi na zapad – u potrazi za boljim životom. Koliko su njihove težnje opravdane – iz Varšave otkriva Jakov Avram.

“Bartosz Milczarczyk, kao i mnogi njegovi sunarodnjaci, pokušao je životnu šansu pronaći u inostranstvu. Ubrzo se uvjerio da je neće dobiti u Irskoj”, izvještava naš reporter.

Sjedište velikih korporacija

Ipak, Milczarczyk kaže da ne žali zbog nekoliko mjeseci provedenih na ostrvu.

“Radio sam kao barmen, konobar, čistio sam u barovima i pabovima. Rado se sjećam tog vremena. Odlično sam se zabavljao. Mnogo sam i naučio boraveći van Poljske. Moje engleski jezik bivao je sve bolji. Upoznao sam zanimljive i otvorene ljude iz cijeloga svijeta, ne samo iz Irske. Divno provedeno vrijeme, a i kupio sam skuter”, objašnjava Bartosz Milczarczyk, medijski predstavnik Gradske uprave Varšave.

Sada smatra kako većinu mladih Poljaka čeka svijetla budućnost u domovini, naročito u glavnom gradu.

“Nakon što završe sa obrazovanjem, ostaju ovdje jer najveće korporacije u Poljskoj, ovdje u Varšavi imaju svoja sjedišta. Ovo je grad koji se razvija velikom dinamikom. Investiramo u takozvanu “tešku infrastrukturu” – nove ulice, mostove, nove velike raskrsnice. Upravo ovakve akcije privlače strane investitore, a takav novi potencijal zadržava mlade ljude u Varšavi u kojoj vide sebe i razvoj vlastite karijere”.

Većina Poljaka, nakon iskustva u zapadnoevropskim zemljama, odlučila se vratiti se u domovinu.

Uprkos tome, ipak još uvijek mnogi mladi Poljaci ponovo žele na Zapad. Tome doprinosi i podatak iz januara prema kojem je nezaposlenost u ovoj zemlji porasla na 14,2 posto. Otići ili ostati –  mišljenja su podijeljena.

Draginja Nadaždin, direktorica Amnesty Internationala Poljske, inače Mostarka, misli da zna zbog čega neki mladi razmišljaju pesimistično.

“Ljudi su počeli mnoge stvari kupovati na kredit, počeo je poprilično rasti takozvani konsupcionizam. Mislim da je to prilično veliki problem Poljaka, da su se oni u jednom trenutku probudili ili se još uvijek bude, te su shvatili da su njihove mogućnosti mnogo ispod toga što bi htjeli.”

Plate niže od prosjeka

Iako je prosječna plata u Poljskoj nešto niža od prosjeka Evropske unije, život je ovdje jeftin.

Taksista će vas voziti za pola eura po kilometru, a kafu ćete popiti za jedan i po euro.

Nešto o čemu u Britaniji ili Njemačkoj samo možete sanjati.  Bez obzira na to, mnogi mladi će ipak rizikovati i okušati svoju sreću u inostranstvu. I, vjerovatno, nakon tog iskustva, požuriti nazad u domovinu.

Izvor: Al Jazeera