Zašto je iranski nuklearni sporazum sporan za SAD?

Petnaest godina po sklapanju sporazuma, potpisanog 2015, okončavaju se ograničenja obogaćivanja uranija i veličine zaliha Irana (EPA)

Nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama je na najvećoj diplomatskoj probi jer je predsjednik Donald Trump objavio da se SAD povlači iz tog sporazuma.

Suština sporazuma iz 2015. godine je to što je njime nametnuto takvo ograničenja nuklearnog programa Irana koje ga onemogućava da proizvede bombu, a u zamjenu je dobio ukidanje većine američkih i međunarodnih sankcija. Ali, sporazum ima niz vremenskih ograničenja.

Po njegovim odredbama, Iran može održavati zalihu od samo 300 kilograma nisko-obogaćenog uranija, dok je nekada imao i 100.000 kilograma visoko-obogaćenog uranija.

Iran može obogaćivati uranij samo do 3,67 posto, koji se može koristiti kao gorivo reaktora, a to je daleko ispod 90 posto potrebnih za proizvodnju oružja, navodi agencija Beta pozivajući se na američki AP.

Sporazum također ograničava broj centrifuga za obogaćivanje uranija koje Iran može koristiti i ograničava ih na stariji, sporiji model.

Uklanjanje sankcija

Iran je uz to izmijenio reaktor za proizvodnju “teške vode” tako da ne može proizvesti plutonij, i prihvatio je da svoje postrojenje za obogaćivanje, Fordo, duboko u planini, pretvori u istraživački centar.

Dao je više pristupa inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju i uspostavio sistem koji omogućava tom tijelu UN-a da provjerava i druga postrojenja.

Zauzvrat, svjetske sile su uklonile teške ekonomske sankcije koje su isključile Iran iz međunarodnog bankarstva i svjetske trgovine naftom. To je omogućilo Iranu da kupuje komercijalne avione i sklapa druge poslove. To je također odmrzlo milijarde dolara koje je Iran imao u inozemstvu.

Sporazum, međutim, ne sprečava Iran da testira ili ispaljuje balističke rakete. Sporazum ima niz odredbi o tome kada ističu pojedini rokovi.

U osmoj godini, na primjer, Iran može početi testiranje do 30 naprednijih centrifuga, a taj broj može u velikoj mjeri porasti dvije godine kasnije.

Okončavanje ograničenja

Petnaest godina po sklapanju sporazuma, potpisanog 2015, okončavaju se ograničenja obogaćivanja uranija i veličine zaliha Irana.

Tokom važenja sporazuma, Iran je ograničen na nivo na kojem ne može proizvesti bombu i, ako bi se dogovor danas i raspao, stručnjaci kažu da bi Iranu bilo potrebno bar godinu dana da je napravi. Ako Iran prekrši sporazum, sankcije se mogu odmah ponovo nametnuti.

Protivnici sporazuma tvrde da on omogućava Iranu da napravi bombu poslije prestanka važenja sporazuma, ali Iran je već izričito obećao u sporazumu da to neće uraditi.

Kada se navrši 15 godina, Iran može imati niz naprednih centrifuga spremnih da rade, ograničenja zaliha više neće biti, i onda bi teoretski mogao da se svesrdno baci u proizvodnju visoko-obogaćenog uranija.

Izvor: Agencije