Zašto je Donald Trump završio u bolnici?

Zbog čega je najmoćniji čovjek na svijetu zaražen korona virusom? (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je proveo prvu noć u bolnici “Walter Reed” i, prema riječima njegovog liječnika, “sve ide vrlo dobro”.

U tretman je uključen lijek remdesivir, a Trump nije priključen na kisik.

Remdesivir je eksperimentalna antiviralna terapija, koja je pomogla u smanjenju smrtnih slučajeva oboljelih.

Trump, koji ima 74 godine i klinički je pretilan, spada u rizičnu skupinu ljudi zaraženih korona virusom.

Nije prenio nikakve ovlasti na potpredsjednika Mikea Pencea, rečeno je u Bijeloj kući.

Nakon drame u petak, mnogo nepoznatog i nimalo transparentnog ponašanja Bijele kuće, prebacivanja helikopterom američkog predsjednika u bolnicu, postavlja se pitanje: zbog čega se ovo dogodilo?

Teorija zavjere važnija od liječnika

Zbog čega je najmoćniji čovjek na svijetu, kako se često kaže za američkog predsjednika, zaražen korona virusom?

Odgovor je vrlo jasan: zato što je Trump bio neoprezan, zato što nije poštivao upute medicinskih stručnjaka, zato što nije nosio zaštitnu masku, niti je uvijek poštivao fizičko distanciranje, zato što je stvorio atmosferu nepovjerenja prema znanosti u Americi.

Zato što je ismijavao ljude koji nose maske, što je pokušao i na debati s demolkratskim protukandidatom Joe Bidenom, koji redovito nosi masku.

Zato što, do momenta kada je prebačen u bolnicu, osoblje Bijele kuće i njegovi najbliži suradnici nisu nosili zaštitne maske, kao da je to neki znak slabosti.

Isto se ponašaju njegove političke pristaše, koje više vjeruju u teorije zavjere, nego u preporuke liječnika.

Gdje je Trump mogao biti zaražen?

Je li mu virus prenijela bliska suradnica Hope Hicks, koja je bila u neposrednoj Trumpovoj blizini početkom tjedna, ili se sve zakotrljalo u subotu na ceremoniji nominacije Amy Coney Barrett za Vrhovni sud SAD-a, kada se u vrtu Bijele kuće okupio veći broj uzvanica, koji apsolutno nisu poštovali preporuke – bez maski na licu, sjedili su jedni do drugih kao na nekoj utakmici, rukovali su se, grlili, pričali međusobno…

Ogorčena kćerka Kellyanee Convey

Sada znamo da su dva senatora oboljela, da je zaražen voditelj Trumpove kampanje, isto kao i Kellyanne Convey, do prije nekoliko dana jedna od vodećih savjetnica američkog predsjednika, na tom su okupljanju zaražena dva novinara, predsjednik Sveučilišta Notre Dame … i možda predsjednik Trump.

Kći Kellyanne Convey je na Tweeteru objavila da je ogorčena što njena majka nije nosila masku, čime je ugrozila zdravlje vlastite djece.

Bidenova kampanja suspendirala je sve negativne izborne poruke na TV-u i Internetu dok je Trump u bolnici.

Međutim, iz Trumpove kampanje poručuju da oni to neće učiniti, nakon čega su plasirali poruku u kojoj bivšeg predsjednika Baracka Obamu nazivaju lažljivcem, a Bidena nesposobnim pospankom.

I Obama i Biden su u petak poslali poruke u kojima Trumpu i njegovoj supruzi Melaniji žele brzo ozdravljenje.

Izvor: Al Jazeera