Zašto je Biden upotrijebio izraz ‘inshallah’ da se suprotstavi Trumpu

Prvu izbornu debatu između Bidena i Trumpa obilježili su sarkastični komentari i optužbe (Al Jazeera)

Joe Biden, demokratski kandidat za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, upotrijebio je termin „inshallah“, izražavajući na taj način sumnju da će republikanski kandidati i aktuelni američki predsjednik Donald Trump otkriti podatke o svojim poreznim prijavama.

Ovakav Bidenov potez izazvao je buru različitih reakcija na društvenim mrežama unutar Sjedinjenih Američkih Država i inostranstvu, u kojima su se mogli čuti izrazi podrške, ali i kritike zbog Bidenove upotrebe ovog arapskog termina.

Prvu izbornu debatu između Bidena (77) i Trumpa (74) obilježili su sarkastični komentari i optužbe, a ocijenjena je kao haotična.

Kada je moderator debate novinar veteran Chris Wallace postavio Trumpu pitanje koliko je poreza platio, predsjednik je odgovorio da je uplatio milione dolara i da će otkriti svoje porezne prijave, na šta je njegov protukandidat Biden podrugljivo rekao: „Kada, inshallah?!“.

Ruganje Trumpu ili uvredljiva upotreba

Pojedini aktivisti na društvenim mrežama smatraju da je Joe Biden upotrijebio termin „inshallah“, koji se sastoji od tri arapske riječi „In sha’ Allah“, a prevodi se kao “ako Bog da”, kako bi se narugao Trumpu.

No, ima i onih koji upotrebu ovog termina vide kao historijsku stvar, pored mišljenja da je upotreba ovog arapskog izraza koji ima islamsku konotaciju donekle uvredljiva.

Pojedini korisnici društvenih mreža postavljali su pitanje je li Biden zaista rekao „inshallah“ ili neku drugu blisku riječ, znajući da termin “inshallah” ima ekvivalent u engleskom jeziku, a to je „God willing“, što znači da je nešto što ću učiniti uvjetovano Božjom voljom. 

Neki američki tviteraši su pravdali Bidenovu upotrebu arapske riječi koja ima islamsku konotaciju, jer ju je podrugljivo upotrijebio protiv svog suparnika Trumpa, koji je više puta ranije odbio otkriti javnosti svoje porezne prijave, a raspolaže ogromnim bogatstvom koje se procjenjuje na stotine miliona dolara.

Twitter nalog “Muslim Girl” retvitovao je video snimak dijela debate na kojem Biden koristi termin „inshallah“, uz komentar: “Arapski izraz ‘inshallah’ koristi se u podrugljivom kontekstu, kada se suočavate s ljudima koji žele odgoditi rokove i odluke”.

Kadhim al-Waeli, koji se na Twitteru predstavlja kao bivši savjetnik međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), rekao je: “Od drugog Zaljevskog rata do danas, fraza ‘inshallah’ je ušla u rječnik engleskog jezika kako bi opisala osobu koja nije ispunila svoja obećanja.”

‘Dubina mržnje prema Arapima’

Kolumnista Mahdi Hassan je tvitao: “Svima je poznato odakle Bidenu ove riječi koje je koristio, a uspio ih je upotrijebiti na dobar i sarkastičan način.” Shibley Telhami, profesor političkih nauka na Univerzitetu Maryland, odgovorio mu je na to: „Taj izraz sam čuo više puta od ljudi koji rade za američku vladu na području Bliskog istoka, a odnosi se i na ponašanje arapskih vladara koji odgovaraju riječima ‘inshallah’ kada ih američki dužnosnici pitaju o stvarima koje mogu ili ne mogu učiniti. Onda oni odgovaraju ovom frazom kako bi se na tome zaustavilo“.

S druge strane, pojedini smatraju da je Bidenova upotreba riječi “inshallah” donekle uvredljiva, jer se time izražava čvrsto vjerovanje muslimana da se ništa ne događa bez Božje volje.

Tamer Ghobashi, bivši dopisnik The Wall Street Journala i The Washington Posta za Bliski istok kaže: „Ako mene pitate, rekao bih da je Bidenova upotreba riječi ‘inshallah’ na neki način bila kolonijalna i uvredljiva“.

Ghanem Nuseibeh, šef organizacije “Muslimani protiv antisemitizma”, komentirao je da je “Biden je upotrijebio termin ‘inshallah’, a to znači ‘ne… to se neće dogoditi’, što pokazuje dubinu njegove mržnje prema Arapima i njegov strah od muslimana. Taj čovjek nije pogodan za taj položaj”, aludirajući na dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Al Jazeera i agencije