Oglasi

Zašto je Bashir poslao šefa obavještajne službe Sisiju?

Sastanak je održan u vrijeme kada su se smirili odnosi između Kaira i Kartuma, nakon velikih tenzija.
Napetost između dvije zemlje nije određena samo sukobom oko Halaibske brane ili izgradnje brane 'Renesanse'Al Jazeera

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi sastao se u Kairu sa Salahom Qoshom, šefom sudanske sigurnosne i obavještajne službe.

Sastanak je održan u vrijeme kada su se smirili odnosi između Kaira i Kartuma, nakon velikih tenzija.

'Tema jučerašnjeg sastanka bili su bilateralni odnosi ovih dviju zemalja i jačanje istih u svjetlu trenutnih regionalnih izazova'

Prema saopćenju koje je izdalo egipatsko Predsjedništvo, tema sastanka bili su bilateralni odnosi dvije zemlje i nihovo jačanje u svjetlu trenutnih regionalnih izazova.

Prošle sedmice se u Kairu egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry sastao sa sudanskim kolegom Al-Dardirijem Mohamedom Ahmedom.

Odnosi između dvije zemlje su bili napeti zbog neriješenih pitanja vezanih za spor oko Halaibskog trougla, kao i sudanske podrške izgradnji brane "Renesanse" u Etiopiji, kojoj se Egipat protivi.

Sporna serija Abu Omar al-Misri

Napetost je dostigla vrhunac, pa je Kartum povukao ambasadora iz Kaira, a nakon toga je došlo do susreta predsjednika dvije zemlje u martu prošle godine, što je uzrokovalo povratak ambasadora.

Sudanski predsjednik je tom prilikom govorio o "kvalitativnom skoku" u odnosima ovih zemalja.

Napetost između ovih zemalja nije određena samo sukobom oko Halaibske brane ili izgradnje brane "Renesanse", već se veže i za oružanu pobunu u provinciju Darfour u Sudanu, jer se pretpostavlja da Egipat ima određenu ulogu u svemu tome.

Prije dvije sedmice je Ministarstvo vanjskih poslova Sudana pozvalo egipatskog ambasadora, uputivši mu protestnu notu protiv serije koja se trenutno emitira, a koja, kako kažu, negativno govori o Sudanu.

Riječ je o seriji Abu Omar al-Misri, čije je prikazivanje počelo u mjesecu ramazanu. 

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.