Zašto Izraelu ne smetaju Trumpove antisemitske pristalice

Predsjednik Donald Trump i prva dama Melania Trump ispred sinagoge Tree of Life u Pittsburghu 30. oktobra (AP)

Pokolj jevrejskih vjernika koji je u subotu počinio istaknuti antisemita u Pittsburghu otkriva jasnu i pravu liniju između Trumpovog stalnog šaputanja – protiv jevreja, tamnoputih ljudi, muslimana, imigranata, članova LGBTQ zajednice – i nasilja koje čine bijeli, ekstremnodesničarski nacionalisti.

Robert Bowers, priveden nakon pucnjave u kojoj je ubio 11 osoba, kazao je kako je želio da „svi jevreji umru“ i opisao imigrante i tražitelje azila kao „osvajače“ u Sjedinjenim Američkim Državama, Umjesto da je osudio ekstremno desničarski nacionalizam, Trump je osnažio histeriju objavom na Twitteru u ponedjeljak kako se karavan tražitelja azila iz Hondurasa treba tretirati kao „invaziju“ i kako će ih američka vojska „čekati“. Prošle sedmice je Trump ponosno prihvatio da je „nacionalista“.

Bowers je pojeo i ponovo preživao smrtonosnu retoriku krajnje desnih ekstremista koji žele očistiti SAD od svih ne-bijelih i ne-kršćanskih ljudi, kao i Vlade koja stalno potiče na mržnju i klevetanje svih marginaliziranih grupa.

Tri dana ranije, zagovornik bijele nadmoći u Kentuckyju je krenuo ubijati tamnopute ljude. Na kraju su njegove žrtve u prodavnici bili Maurce Stallard (69) i Vickie Lee Jones (67).

Uopće nije upitno kako su ove ubice motivaciju našle u ekstremizmu bijelih nacionalista koji je usvojila i ohrabrila Trumpova administracija.

Nakon subotnjeg masakra u sinagogi, začudo, izraelski lideri su izrazili saučešće ali nisu govorili o Trumpovoj odgovornosti za poticanje toliko antisemitskog nasilja.

Umjesto toga, požurili su ponuditi kamuflažu za američkog predsjednika tako što su pristalice Izraela zagovarale jačanje antisemitizma na lijevoj strani političkog spektra, među aktivistima protiv rasizma i fašizma koji se bore za prava Palestinaca.

Rekordno niska podrška

Zašto to rade, naročito u vrijeme kada je podrška Trumpu među američkim jevrejima na rekordno niskom nivou i kada Izrael tvrdi kako štiti sve jevrejske ljude? Kome ili čemu se oni obraćaju?

Nespremnost izraelskih lidera sa se suoče sa Nacizmom današnjice i političkim snagama koji forsiraju zadrtost i mržnju na državnom nivou pokazuje samo uznemirujući savez sa Trumpom i njegovom agendom.

Za Izrael je Trump idealan partner u naporima da se slomi otpor Palestinaca i negiraju prava tražiteljima azila iz Afrike dok se utvrđuje aparthejd i sistematsko nasilje nad Palestincima na okupiranim teritorijama Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Trump, sa druge strane, uzima Izrael kao primjer politike jačanja vojnog prisustva na granici sa Meksikom, za njegove autoritarne prijetnje tražiteljima azila i migrantima, te njegovo otvoreno prihvatanje nacionalističkih likova i desničarskih političara.

Istaknuti bijeli supremacista Richard Spencer, kada je govorio o svom snu da napravi SAD kao evropsku etnonacionalističku državu, na primjer, kazao je kako vidi Izrael kao idealan model.

Spencer je čak nazvao svoj projekat arijevske države „bijelim Cionizmom“.

Novoizabrani predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, ekstremista krajnje desnice koji je obećao odnos prema društvenim pokretima kao prema terorističkim organizacijama kao i rat prema siromašnim i domorodačkim zajednicama, također je pohvalio Izrael i kazao kako će – poput Trumpa – premjestiti ambasadu svoje države iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske zastave su bile posebno istaknute u nedjelju tokom proslave pobjede Bolsonara, što je simbol izraelske popularnosti u fašističkim političkim pokretima.

Podrška progonu

No, postoji još jedan razlog što Izrael podržava današnje bijele nacionaliste.

Ekstremisti krajnje desnice otvoreno se zalažu za progon jevrejskog navoda iz SAD-a i Evrope – a tu fantaziju dijele lideri Izraela. Poziv jevrejima da napuste svoje domove i nasele se u Izraelu – na palestinskoj zemlji, glavni je stup Cionizma, izraelske državne ideologije.

No, samo sićušni dio ideološki motiviranih Jevreja je spremno napustiti sigurnost, napredak i komfor koji imaju u domovinama u Sjevernoj Americi i Evropi zbog teškog života u Izraelu. U međuvremenu, mnogi izraelski Jevreji, naročito mladi i najobrazovaniji, odlaze i države – a Izrael to želi žestoko da zaustavi.

Pošto ne mogu privući Jevreje iz inostranstva, izraelski lideri moraju uvjeriti jevrejski narod da je neželjen i nesiguran drugdje – svugdje sem u Izraelu. Kao kod Trumpa, i Izraelu je strah glavno oružje.

Izraelski političari, poput lidera opozicije Avyja Gabbaya – koji je u nedjelju pozvao američke Jevreje, ožalošćene i traumatizirane masakrom u Pittsburghu da se presele Izrael – pokušavaju namjerno oslabiti sigurnost i raznolikost zajednica u kojima žive jevrejski narodi širom svijeta.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett, ekstremni desničar i pristalica izraelskih ilegalnih naselja koji se hvalio ubijanjem Arapa, iskoristio je masakr nad jevrejskim vjernicima da dehumanizira Palestince.

Napori Bennetta i Gabbaya nisu ništa uradili na ublažavanju strahova jevrejske zajednice, ali su iskoristili antisemitizam za izraelske koristi – te dali Trumpu još jednu direktnu potvrdu njegove politike.

Umjesto da se bore za sigurniji svijet za Jevreje – za sve – bez obzira gdje god živjeli, gdje god prave svoje domove, izraelski lideri i njihove pristalice otvoreno pristaju na Trumpove planove čak iako to znači da su rame uz rame sa bjelačkim nacionalističkim pokretima koji duboko njeguju antisemitizam.

To je užasavajuća i jasna realnost koju izraelski lideri mogu pokušati prikriti lažnim okrivljavanjem aktivista protiv rasizma, pa čak i ljevičarskih jevrejskih grupa, za smrtonosni antisemitizam koji se desio u sinagogi Tree of Life.

Pravedna budućnost za sve

Izrael i njegovi lobisti su potrošili milione dolara proteklih godina u kampanjama miješanja kritika Izraela sa antisemitizmom, naročito u kampusima američkih koledža. Oni pokušavaju suzbiti nenasilni, antirasistički pokret bojkota, deinvestiranja i sankcija u korist palestinskih prava tako što ga blate kao antisemitskog, a istovremeno prikrivaju pravi antisemitizam u SAD-u.

Izraelski tvrdolinijaški zastupnici pokazuju duboko nezadovoljstvo zbog američkih Jevreja koji su uz marginalizirane i tlačene, koji odbacuju neizazvano nasilje Izraela nad Palestincima, koji su ukorijenjeni u našim zajednicama gdje se bore protiv sistemskog rasizma i nepravde koju vode Trump i njegovi saveznici u Izraelu.

Kad je Trump objavio kako će posjetiti Pittsburgh, članovi napredne jevrejske zajednice odmah su objavili kako on nije dobrodošao dok se ne odrekne bijelog nacionalizma koji napada Jevreje, migrantske porodice, ljude obojene kože, muslimane, ljude sa poteškoćama, te pripadnike LGBTQ pokreta. No, on je svakako došao.

Jevrejske zajednice u SAD-u povlače liniju: dok odbacujemo prihvatiti Trumpov desničarski nacionalizam koji je doveo do masakra u Pittsburghu, također odbijamo se zalagati za Izrael koji utjelovljuje i jača tu nacionalističku fantaziju.

Umjesto toga, borimo se za široko rasprostranjenu, inkluzivnu i pravednu budućnost za sve nas.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera