Zašto evropska krajnja desnica podržava Indiju u vezi kašmirskog pitanja

Članovi evropske delegacije, od kojih su većina iz otvoreno ultradesničarskih stranaka, uživali su u vožnji čamcem u svjetski poznatom jezeru Dal u Sringaru (EPA)

Nedavno je delegacija zastupnika u Evropskom parlamentu posjetila Kašmir pod indijskom upravom u sklopu pažljivo koordiniranog plaćenog putovanja samo za zvanice.

Bila je to prva posjeta bilo koje strane delegacije otkako je vladajuća hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) oduzela ovoj regiji njen specijalni status u avgustu.

Od tada je većinska muslimanska populacija pod velikim pritiskom sigurnosnih snaga.

Internet je ukinut, a stranim novinarima, specijalnim izaslanicima UN-a i američkim zastupnicima iz Kongresa je zabranjen ulazak. Telefonski pristup je i dalje ograničen.

Kada su se pojavile vijesti o ovom evropskom putovanju, popis prisutnih je izazvao kontroverzu.

Pohvale Modiju

Većina od gotovo 30 evropskih zastupnika je bila iz ultradesničarskih, antiimigracionih i euroskeptičnih stranaka, uključujući Francuski nacionalni skup Marine Le Pen, Alternativu za Njemačku (AfD) i Stranku Brexit.

Poljska vladajuća stranka Zakon i pravda, koja je društveno konzervativna, također je imala svoje predstavnike.

Tokom ovog kratkog putovanja, grupa je obišla glavni grad Srinagar, u kojem je na snazi policijski sat, usred izvještaja o sukobima.

Također su se vozili čamcem po jezeru Dal.

Dok je bivši državni glavni ministar Omar Abdullah navodno ostao u kućnom pritvoru u obližnjem prenoćištu, evropski zastupnici u Parlamentu su se susreli sa lokalnim trgovcima i studentima u luksuznom hotelu.

Ovo je putovanje završilo konferencijom za medije u kojoj su pohvalili borbu indijskog premijera Narendre Modija protiv „globalne prijetnje“ terorizma.

Oštre reakcije

Indijske opozicione stranke, drugi zastupnici u Evropskom parlamentu i kašmirski aktivisti su bili među onima koji su kritikovali ovo putovanje kao akrobaciju za javnost, optužuvši vladu BJP-a da dodaje so na ranu.

Britanska zastupnica u Evropskom parlamentu Theresa Griffin, članica glavne opozicione ljevičarske Laburističke stranke, napisala je na Twitteru: „Da se razumijemo – grupa ultradesničarskih zastupnika koji su trenutno u posjeti nije ni na koji način ‘zvanična’ delegacija. Oni ne govore u ime Evropskog parlamenta.“

Iako su se sastali i slikali sa premijerom Modijem, ova grupa nije prisustvovala u zvaničnom kapacitetu.

Ovo „lično“ putovanje su organizovale dvije ekspertske organizacije – Međunarodni institut za nesvrstane studije iz New Delhija i Ženska ekonomska i društvena ekspertska organizacija (WESTT) iz Brisela.

Posjetu je predvodio samoproglašeni „investicioni broker“ Madi Sharma, koji je nedavno napisao kolumnu pod naslovom: „Zašto je uništenje člana 370 i pobjeda i izazov za kašmirske žene“.

Al Jazeera je bezuspješno pokušavala doći do Sharme i dobiti od njega komentar.

Savezi na više nivoa

Analitičari kažu da napori iza scene otkrivaju mali dio daleko šireg aparata koji Modi koristi dok provodi svoju hinduističku nacionalističku agendu.

„Ovo je bila nezvanična posjeta organizovana preko nedržavnih interakcija“, kazala je Eviane Leidig, akademkinja u Centru za istraživanje ekstremizma u Oslu.

„Ovo je način na koji hindutva (hinduistička supremacistička ideologija) funkcioniše u Indiji – kroz ogroman aparat različitih organizacija, ekspertskih organizacija i lobističkih grupa. Ova decentralizirana struktura omogućava vladi da se distancira od aktivne uključenosti u mobilizacijska nastojanja hindutve i skrene pažnju sa svoje uključenosti.“

Evropske ultradesničarske grupe često formiraju saveze sa globalnim liderima i usvojile su određene vanjskopolitičke ciljeve.

Vlada Bashara al-Assada u Siriji je dobila podršku od ultradesničarskih grupa u Italiji, Francuskoj, Grčkoj i Poljskoj, a bivši irački predsjednik Saddam Hussein i njegova stranka Ba'ath su održavali sastanke sa evropskim ličnostima iz krajnje desnice.

„Prisutna je i podrška krajnje desnice za ajatolaha u Iranu, Hezbollah u Hamasu, jer postoji autoritarna patrijarhalna struktura s kojom se mogu identifikovati i ovi im režimi daju ono što traže – autoritaran, konzervativan pristup vanjskopolitičkim pitanjima.

„Tu je i geopolitičko protivljenje Zapadu“, kaže Alexander Reid Ross, predavačica i autorica knjige Against the Fascist Creep, nastanjena u SAD-u.

Farage, Wilders i Hopkins hvale Indiju

Holandski političar Gert Wilders i britanska ultradesničarska komentatorica Katie Hopkins su među onima koji su hvalili nedavni potez Modijeve vlade u vezi Kašmira.

U poređenju sa njihovom podrškom nedemokratskim autoritarnim režimima, Kašmir i Indija pružaju politički kontekst s kojim su evropske ultradesničarske stranke bolje upoznate.

Akademkinja iz Toronta Aadita Chaudhury je pisala o bjelačkoj nadmoći i njenoj historijskoj vezi sa hindutvom.

Ona je kazala: „Modi pokazuje evropskim bijelim nacionalistima mogućnosti i načine provedbe autoritarnih vrijednosti i politika unutar djelokruga sekularnih, liberalnih i multikulturalnih demokratija. Dok su kulturološki Evropa i Indija sasvim različite, oba su mjesta inherentno multikulturalna i multirasna.

„Prisutna je desničarska i etnocentrična tendencija da se kompleksnosti oba ova mjesta svedu na narative koji okružuju gubitak čiste većine koja je u padu, kulturološki, demografski i drugačije, i mora biti spašena. Modi ovo koristi da ‘ujedini hinduističku’ Indiju dok desničari u Evropi pokušavaju prizvati ideju mirne, prosperitetne ‘bijele’ prošlosti.“

Islamofobni i antimuslimanski narativ

Na ideološkom i strateškom nivou, analitičari kažu kako postoji niz razloga zbog kojih bi krajnja desnica u Evropi vidjela saveznika u Modiju i njegovoj BJP-ovoj vladi.

Leidig je u Oslu rekao: „Evropski desničarski ekstremisti dijele sa Modijevom hindutvom islamofobni i antimuslimanski narativ. U Evropi je on posebno primjetan u slučaju antimuslimanske imigrantske retorike, dok je u Indiji usmjeren protiv muslimanske većine u Pakistanu i Bangladešu.

„Podržavanjem postupaka Modijeve vlade u Kašmiru, oni potvrđuju sličnost između evropske i indijske krajnje desnice koja vidi islamski terorizam kao zajedničku globalnu prijetnju. To omogućava ovim zastupnicima u Evropskom parlamentu da izgledaju kao da su vješti u odbrani protiv islamskog terorizma, koji obično biva iskorišten da se promovira islamofobija.“

Antimuslimanski sentiment u Indiji je doveo po porasta zločina iz mržnje, sa talasom ubistava i izvještajima o raširenom maltretiranju – zlostavljanju koje je uznemirilo UN.

Razmjena ideja

Pod Modijevom vlašću je bilo linčovanja kao i pojačanog institucionalnog ugnjetavanja“, rekao je Reid Ross. „To uzbuđuje i inspiriše krajnju desnicu jer oni žele svakodnevnu privilegiju bivanja tiranskom silom.“

„Izuzev što su ih izgurali sa glavne pozornice, ima nešto u ukidanju interneta i ućutkivanju opozicije. Krajnja desnica vidi ovu metodu ugnjetavanja kašmirske populacije kao posebno korisnu.“

Pozvani zastupnici u Evropskom parlamentu su obećali da će podržati borbu indijske vlade protiv „terorizma“, i da će svoje rezultate ponijeti sa sobom u Evropski parlament.

„Na ovakvim događajima se razmjenjuju ideje. Nije stvar bila samo u tome da se pokaže kako je situacija u Kašmiru ‘normalna'“, kazala je Chaudhury, akademkinja iz Toronta.

„Bila je to posjeta koja će pokazati kako izgledaju njihove politike kada se implementiraju i kako možete zaobići demokratske norme da nametnete, u suštini, fašizam, a da se i dalje zovete demokratijom.“

Izvor: Al Jazeera