Zašto Ben Affleck brani islam?

U emisiji iznesena stajališta da je islam religija koja je gora od drugih jer zahtijeva smrt onih koji je kritikuju (AP)

Piše: Lana Asfour

 

Nedavna medijska “rasprava” o islamu proizlazi iz kritike islama američkog voditelja talk showa Billa Mahera i iznenađujuće strastvene reakcije Bena Afflecka, Oskarom nagrađenog glumca i redatelja koji, za razliku od mnogih u medijima, prepoznaje očigledni primjer licemjerstva i rasizma.

Maher, koji se generalno protivi religiji kroz svoje komične i političke komentare, u nekoliko je navrata rekao da “sve religije nisu jednake”, te da je islam religija koja je gora od drugih jer zahtijeva smrt onih koji je kritikuju. On također podržava ideju o “sukobu civilizacija” kojom se pretpostavlja da je zapadni svjetonazor u osnovi nespojiv s islamom.

Za zagovornike tog gledišta, islam je nejasna i prilagodljiva kategorija generalne zaostalosti te obuhvaća islam, Arape i Bliski istok, kao da su ta tri pojma jedna, ista stvar. Oni također stvaraju lažnu pretpostavku da postoji jedinstven i cjelovit “zapadni” i “istočni” ili “muslimanski” pogled na svijet.

Za one koji su propustili žestoku raspravu u Maherovoj emisiji Real Time prošle sedmice, on i njegov gost Sam Harris, neurolog koji piše o religiji, tvrde da se zalažu za liberalizam i liberalna načela, kritikujući “muslimanski svijet”. Harris tvrdi da “su nam prodali ideju o islamofobiji u kojoj se svaka kritika doktrine islama pretvara u iskazivanje predrasuda prema muslimanima kao ljudima. To je zaista smiješno”.

Affleck je čvrsto uzvratio: “Stanite malo, da li ste vi ta osoba koja razumije doktrinu islama?” O stereotipima Mahera i Harrisa, Affleck je nastavio, rekavši: “Tvoja kritika je odvratna i rasistička. To je isto kao da kažete ‘Oh, ti prevrtljivi Židovi!'”

Stvaranje pogrešne slike

Za vrijeme desetominutne rasprave, Maher je rekao da je islam jedina religija koja se ponaša “poput mafije jer će te ubiti ako kažeš nešto pogrešno, ako nacrtaš pogrešnu sliku ili napišeš pogrešnu knjigu”.

Za vrijeme nedavnog rata u Gazi, Hollywood i muzička industrija su ušli u sukob ili, bolje rečeno, počeli raspravu.

Harris je rekao: “Obmanjuju nas da mislimo da fundamentalisti predstavljaju samo jednu malu grupu ljudi.” Afflecka je gledao svisoka, govoreći mu: “Ben, dopustite mi da vam pojednostavim…”, te je nastavio s objašnjenjem koristeći metaforu koncentričnih krugova gdje onaj središnji predstavlja džihadiste koji žele ubiti izdajice, a slijedeći krug predstavlja islamiste koji nisu toliko radikalni. Prema podacima “gomile istraživanja”, ta dva kruga predstavljaju 20 posto muslimanskog svijeta. Ostali muslimani, koji su konzervativni i čiji su stavovi o ljudskim pravima, ženama i homoseksualnosti zabrinjavajući, nalaze se izvan ta dva kruga.

Hollywood je poznat po svojoj historiji ljevičarske politike. Ali iskazivanje rasističkog pogleda na muslimane ili Arape, ili ne daj Bože Palestince, predstavlja veliko ne i za konzervativce i liberale. Za vrijeme nedavnog rata u Gazi, Hollywood i muzička industrija su ušli u sukob ili, bolje rečeno, počeli raspravu. Mnoge slavne ličnosti su objavljivale tweetove osuđujući izraelske napade na Gazu ili jednostavno izražavajući zabrinutost zbog smrti djece. To je bilo dovoljno da pristalice vojne operacije shvate da postoji suosjećanje sa stanovnicima Gaze, što izgleda samo po sebi predstavlja tabu, pa su čak i najpoznatije slavne ličnosti osjetile pritisak da izmijene svoje izjave.

Samo je komičar i glumac Russell Brand srčano ušao u sukob, preuzimajući novu ulogu političkog satiričara u svojim domaćim videosnimcima na YouTubu pod nazivom “The Trews” (Istinite Vijesti). Penelope Cruz i Javier Bardem su osjetili potrebu da pojasne svoj stav koji su iznijeli u otvorenom pismu napisanom na španskom jeziku, kojim su pozivali Evropsku uniju da okonča izraelske operacije u Gazi, a zbog kojeg su im neki holivudski producenti i kolege glumci, poput glumca Jona Voighta, uputili teške kritike. Pjevačica Selena Gomez je morala objašnjavati post na Instagramu koji je glasio: “Riječ je o humanosti. Molite se za Gazu.” Rihanna je izbrisala tweet koji je sadržavao oznaku #freepalestine samo nekoliko minuta nakon što ga je postavila, a konstantno kritiziranje Jona Stewarta napada na Gazu potaklo je Hillary Clinton da se pojavi u njegovoj emisiji i raspravi to s njim.
Osporavanje stereotipa?

Period makartizama je možda davno prošao, ali neke teme će sigurno i dalje proizvoditi brze odgovore, a nedavni pokušaji Hollywooda da ospori stereotipe o Bliskom istoku su i dalje stidljivi. Većina slavnih ličnosti, čak i oni koji se bave humanitarnim radom na Bliskom istoku, preferira šutnju.
Zašto je onda toliko bitno stručnjacima i voditeljima talk showa, koji imaju namjeru sebe predstaviti obrazovanim liberalima, da blate islam pojednostavljivanjem i generaliziranjem? Kako to Harris kaže, dopusti mi “da vam pojednostavim” na principu krugova.

Moja tri kruga nisu koncentrična; oni se preklapaju te mogu dovesti do beskonačnog broja kombinacija i varijacija. U ta tri kruga se nalaze (a) sveznalice koje se prave da su liberalni, a koje su zapravo više rasisti nego liberali, (b) sveznalice koje imaju važne političke ciljeve i koje svjesno promovišu poluistine i stereotipe kako bi utjecali na širu publiku koja nema vremena ili želje da sama istražuje o tome i (c) sve ostale sveznalice. Postoji tu negdje i neka anketa koja pokazuje da kategorija (b) iznosi 20 posto ukupnih sveznalica na svijetu, a 70 posto sveznalica se nalazi u kršćanskom, engleskom govornom području.

Prošle sedmice, komentari Mehera natjerali su Reza Aslana da u emisiji na CNN-u osudi njegov “nesofisticirani” način razmišljanja. Taj videosnimak je postao viralan.

Još važnije pitanje je šta je glavni cilj ovakve politike? Blaćenjem islama se šire pojednostavljene ideje koje podržavaju precizne političke ciljeve, a to omogućava pristalicama određenog aspekta američke vanjske politike da opravdaju prošle, sadašnje i buduće greške. Ako se uspije stvoriti dojam kod američkih birača da su većina muslimana seksisti, homofobi i netolerantni fanatici koji ubijaju i odsijecaju glave, onda bi oni možda povjerovali da je potrebno napadati zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Nije bitno koja je to zemlja, sve dok uništenje njene politike, ekonomije i društvenog mehanizma služi primarnim ciljevima kontrole naftnih resursa, profita od prodaje oružja i omogućavanju Izraela da se osjeća sigurno (bez obzira na to da li njegov osjećaj nesigurnosti odgovara stvarnom stanju).

‘Nesofisticirana’ razmišljanja

Najbolji primjer toga je bio ulazak u rat sa Irakom 2003. godine, koji se desio uprkos najvećim međunarodnim protestima protiv rata koji su se ikad desili i koji je direktno doprinio stvaranju ekstremista. Sasvim racionalna ideja da velika većina muslimana želi mir, političku slobodu, ekonomsku stabilnost i obrazovanje za svoju djecu, previše je opasna za lidere, njihove savjetnike i moćne sveznalice koje ih podržavaju šireći određenu poruku, jer bi u suprotnom morali pogledati stvarnost u oči i donijeti odluku koja se temelji na njoj.

Prošle sedmice, komentari Mehera natjerali su Reza Aslana da u emisiji na CNN-u osudi njegov “nesofisticirani” način razmišljanja. Taj videosnimak je postao viralan. Aslan, akademik i stručnjak za religije, jest Amerikanac iranskog porijekla. Ali Affleckov doprinos raspravi dokazuje da ne morate biti stručnjak ili doktor nauka da prepoznate rasizam i da mu se suprotstavite. Razlog zbog kojeg je Affleckova strastvena odbrana toliko neobična ukazuje na pitanje zbog čega glavni američki mediji još ne osporavaju stereotipe o Bliskom istoku, Arapima i muslimanima, pojmovima koji se stavljaju u isti koš kao da predstavljaju istu stvar. Nadam se, sve do sada. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera