Zašto Abu Dhabi narušava savez s Rijadom?

S. Arabija i UAE radili su zajedničkim snagama na tome da se predstave kao utjecajne države na Bliskom Istoku i šire (Reuters)

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz ovog mjeseca je poduzeo neobičan korak u svojoj palači u Mekki pokazujući “duboku uznemirenost” zbog Ujedinjenih Arapskih Emirata, najbližeg arapskog partnera Kraljevine, navode upućeni izvori, iako su dvije zemlje izgledale nerazdvojno na svjetskoj sceni.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati radile su zajedničkim snagama na tome da se predstave kao utjecajne države na Bliskom Istoku i šire, dodovoravajući se i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako bi se suprotstavio “zajedničkom neprijatelju” Iranu.

Labavljenje veza između Saudijske Arabije i UAE-a ostavlja posljedice daleko izvan njihovih bilateralnih odnosa. Raskol bi mogao narušiti kampanju “maksimalnog pritiska” koju Trump vodi protiv Teherana, te naštetiti izraelsko-palestinskim mirovnim naporima, pa čak ostaviti odjeka i na drugim arenama sukoba. 

Otkud sad ova promjena?

Neposredni izvor napetosti je rušilački rat u Jemenu, a trzavice u odnosima rastu već mjesecima zbog ovog sukoba za koji se na početku očekivalo da će trajati svega nekoliko sedmica. Međutim, rat traje već godinama odnoseći živote desetina hiljada ljudi i ne nazire mu se kraj.

Ozbiljniji razlog je odluka koju je izgleda donio UAE da se okrene užim nacionalnim interesima i predstavi sebe kao zrelijega partnera koji može stabilizirati regiju, čak i ako to znači smanjenje gubitaka i napredovanje bez Rijada.

Čini se da Abu Dhabi također želi spasiti svoj imidž u Washingtonu, gdje je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija produbilo zabrinutost da bi vanjska politika kraljevine mogla postati sve impulzivnija i intervencionistička.

U istom kontekstu, izvor upućen u dešavanja u saudijskoj vladi navodi da se “UAE želi predstaviti kao mala zemlja koja olakšava postizanje mira i stabilnosti, a ne kao pomoćnik ekspanzionističke Saudijske Arabije koja se želi pokazati kao pobjednik.”

“To je u neku ruku stavljanje svojih interesa na prvo mjesto, jer smatraju da će ih, ako Saudijska Arabija bude težila ekspanzionizmu, to progutati”, dodaje izvor. 

Hoće li se Emirati odreći Saudijske Arabije?

Emirati su u junu smanjili svoje vojno prisustvo u Jemenu, opterećujući Rijad omrženim ratom koji je započet kako bi se onesposobili Husi i spriječilo jačanje iranskog utjecaja na granici.  

Visoki zvaničnik UAE je rekao da je taj potez bio prirodan razvoj dešavanja zbog mirovnog sporazuma koji je postignut pod pokroviteljstvom UN-a u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena.

Međutim, neki diplomati kažu da je UAE prihvatio ideju da ne postoji vojno rješenje sukoba i da je postao osjetljiv na kritike zbog humanitarne katastrofe i zračnih napada koalicije u kojima su stradali civili. Također su rekli da su rastuće tenzije, posebno s Iranom, ubrzale tu odluku.

“To nije dočekano pozitivno, jer su se Saudijci počeli osjećati napušteno”, rekao je zapadni diplomata. 

Istovremeno, Abu Dhabi kaže da je taj potez bio unaprijed koordiniran s Rijadom i da je odražavao stvarnost na terenu dok je UN poduzimao korake u pripremanju puta za mirovne pregovore.

Kako dvije zemlje gledaju na Iran?

Čini se da dvije arapske zemlje, koje predstavljaju dvije glavne sile u sunitskom muslimanskom svijetu, imaju različite stavove o Iranu, njihovom šiitskom rivalu.

Dvije zemlje su pokušale pridobiti Sjedinjene Američke Države da zauzmu snažniji stav prema aktivnostima Teherana u regiji i njegovim raketnim sposobnostima, s tim da je UAE usvojio blaži ton nakon napada na tankere u zaljevskim vodama, za koje su Washington i Rijad optužili Iran.

Iran negira umiješanost u te napade, ali se neki u Zaljevu plaše direktne konfrontacije koja bi mogla ugroziti UAE i njegovu ekonomiju.

UAE, koji se etablirao kao poslovno središte, ranjiviji je od Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, i vidi sebe kao regionalnog stabilizatora.

Je li medeni mjesec završen?

“Medeni mjesec (sa Saudijskom Arabijom) je završen”, rekao je drugi izvor, ukazujući na nedavne pokušaje približavanja Abu Dhabija Iranu, uključujući pregovore o pomorskoj sigurnosti obnovljene prošlog mjeseca.

Drugi izvor je rekao da je argument UAE-a taj da Dubai (njegovo trgovačko središte) ima jake trgovinske odnose sa Iranom, kao i da je glavna briga Abu Dhabija zaštita strateškog koridora Bab al-Mandab i držanje islamista pod kontrolom.

S druge strane, zaljevski izvor kaže da je savez “dobar i aktivan” u smislu borbe protiv regionalnih prijetnji poput Irana i islamista, ali je priznao pojavu procesa ponovnog uspostavljanja ravnoteže u skladu s daljim razvojem situacije, a jedna od tih situacija može uključivati ulogu Irana u Jemenu.

Dok Washington radi na formiranju pomorskog saveza kako bi se obezbijedila sigurnost u vodama Zaljeva, Iran bi mogao raspiriti napetosti preko Husa u cilju vršenja pritiska na Saudijsku Arabiju i izbjegavanja rizika od tankerskog rata poput onog iz 1980-ih.

“Jemen sada izgleda kao nulta točka za iransku eskalaciju. Tankerski rat nosi rizik da preraste u međunarodni sukob, ali Jemen je druga stvar”, rekao je Matt Reed, potpredsjednik firme Foreign Reports za energetsko savjetovanje.

Izvor: Al Jazeera