Zaštitari brane brodove od pirata

Prihodi privatnih zaštitarskih kompanija u jugoistočnoj Aziji su sve veći jer ih brodske kompanije angažuju da zaštite njihove brodove od pirata. Iako su pomorske patrole državnih mornarica pojačane, strah od pirata i dalje je prisutan.

Dok čuvaju brodove od otmica i pljački na otvorenom moru, koje su sve češće, zaštitari su naoružani. No, kada brod uđe u teritorijalne vode, oružje se stavlja pod ključ.

Zaštitarska kompanija iz Singapura kaže da redovno pruža svoje usluge brodskim kompanijama.

“Gotovo 60 posto napada događa se na području južno od Singapura, odnosno u pravcu indonezijskih otoka i prema Južnom kineskom moru. U teritorijalnim vodama Kine nema problema, ali ovaj dio ovdje je problematičan”, objašnjava Malaravan Ron iz kompanije Securistate.

Vlasnik brodske kompanije Sunbirdie, Wan Mohda Fauzija susretao se sa tim problemima. Naoružani pirati su u proteklih nekoliko godina oteli tri njegova tankera.

“U prosjeku se incidenti događaju svake dvije sedmice i naravno da smo zabrinuti. Naša kompanija je nedavno počela uvoditi odgovarajuće mjere”, napominje. 

Fauzi izbjegava oružano osiguranje na svojim brodovima. Smatra da bi malezijska mornarica trebalo da štiti njegove brodove i posadu.

Oprezni moraju biti i brodovlasnici

Ipak, zvaničnici kažu da vlasnici kompanija moraju biti oprezniji.

“Rješavanju problema piratstva treba korjenito pristupiti. Stoga apelujem na posade brodova da postupaju u skladu sa najboljim praksama. Ako se njihovom brodu približi sumnjivo plovilo, noću ili danju, obavezno nas moraju obavijestiti”, ukazuje Ahmad Puzi Bin Hj Ab Kahar iz malezijske mornarice.

Osim oružane pratnje, zaštitarske firme prodaju i opremu koja služi za odbijanje piratskih napada zvukom ili vodom.

Pomorske patrole su pojačane, ali nije dozvoljen ulazak u teritorijalne vode druge države.

“Iako se smatra da su zajedničke patrole djelotvorne u borbi protiv pirata u jugoistočnoj Aziji, stručnjaci tvrde da je najveći problem na samom kopnu – u Indoneziji, Maleziji i ovdje u Singapuru, gdje glavni organizatori izbjegavaju hapšenje”, javlja Al Jazeerina reporterka Step Vaessen.

Prije tri mjeseca, policija je u Indoneziji uhapsila osobu koja se sumnjiči za otmicu malezijskog broda. Kažu da iza svega stoji jedan singapurski biznismen koji je još na slobodi.

Mornarica i policija u Singapuru nisu odgovorile na pitanja Al Jazeere.

“Singapur ne želi priznati da su njegovi državljani umiješani u piratstvo. Finansijski sektor te zemlje je jak i uvijek je bio van utjecaja vlade. Možda zbog toga vlasti ne žele otvoriti tu Pandorinu kutiju”, kaže Karsten von Hoesslin iz kompanije Risk Intelligence.

Nemogućnost procesuiranja odgovornih i nespremnost na razmjenu informacija između Singapura, Malezije i Indonezije i dalje uzrokuje neizvjesnost i strah među mornarima koji svakodnevno plove vodama jugoistočne Azije.

Izvor: Al Jazeera