Zasićenje na tržištu pametnih telefona

Najtraženiji su bili elektronički uređaji, a izdvajali su se mobilni telefoni (EPA)

Nakon desetljeća velikog rasta, tržište pametnih telefona naglo je zastalo.

Istraživanja pokazuju da je prodaja pametnih telefona prošle godine po prvi put pala od kako je 2007. godine predstavljen iPhone, a početni podaci za ovu godinu pokazuju da će doći do daljnjeg usporavanja.

Analitičari tvrde kako je za to zaslužno nekoliko faktora, uključujući nedostatak novih stavki koje bi zadivile potrošače, dalje korištenje telefona, kao i zbog zasićenja ključnih tržišta, poput kineskog, koja su poticala rast.

Razmišljati drugačije

“Tržište je stiglo do vrhunca, to je suština”, tvrdi Bob O'Donnel, analitičar i konsultant iz kompanije Technalaysis Research, koja se bavi analizom tržišta.

“To zasigurno nije kraj za pametne telefone, to je kraj rasta njihovog tržišta”, dodao je.

Do zasićenja je došlo slično kao što se to dogodilo u slučaju tableta i laptopa nekoliko godina ranije.

“To ne znači da nije riječ o jakom tržištu – ono je ogromno – ali to znači da prodavači moraju početi drugačije razmišljati”, istaknuo je O'Donnell.

Biti kompetitivniji

Prodavači pametnih telefona ne smiju više računati na brzorastuću prodaju i, umjesto toga, moraju biti kompetitivniji u nadmetanju s konkurencijom, smatraju analitičari.

Samsung i dalje predvodi na tržištu, ali prednost te južnokorejske kompanije pred američkim Appleom se smanjuje.

Na trećem mjestu je kineski Huawei, a brzo raste i njihov državni rival Xiaomi, uprkos tome što nije prisutan na američkom tržištu.

Izvor: Agencije