Zarif: Žeđ za ratom treba otići iz Bijele kuće zajedno s Boltonom

Zarif tvrdi da Bolton, zajedno s Mohammedom bin Salmanom i Benjaminom Netanyahuom, tjera Donalda Trumpa na sukob s Teheranom (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif kritizirao je u srijedu Sjedinjene Američke Države zbog novih sankcija nad Iranom uprkos odlasku “ratnog huškača” Johna Boltona iz Bijele kuće. 

“Dok je svijet odahnuo zbog odlaska sljedbenika ‘B-tima’ iz Bijele kuće, Washington je objavio daljnju eskalaciju ekonomskog terorizma protiv Irana”, napisao je iranski ministar na Twitteru.

Zarifov naziv “B-tim” odnosi se na Boltona, bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. 

Moskva ‘nema očekivanja’ od ostavke

Zarif često tvrdi da ta grupa tjera američkog predsjednika na sukob s Teheranom.

“Žeđ za ratom i maksimalni pritisak trebaju otići s tim ratnim huškačem”, istakao je iranski ministar, koji je i sam pod američkim sankcijama.

Trump je iznenada u utorak otpustio Boltona zbog neslaganja u odnosu prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, u čemu je on imao mnogo oštriji stav od američkog predsjednika. 

Moskva je u srijedu objavila da “nema očekivanja” od te ostavke.

“Ne smatramo da prisutnost ili odlazak nekog zvaničnika, čak i ako je na visokoj poziciji, može ozbiljno utjecati na američku vanjsku politiku”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 

Izvor: Agencije