Zarif za Al Jazeeru: Američka prodaja oružja je Zaljev učinila buretom baruta

Prisustvo američkih i inostranih ratnih brodova nikada nije dovelo do sigurnosti u Zaljevu, rekao je Mohammad Javad Zarif (Al Jazeera)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif upozorio je na utrku u naoružanju na Bliskom istoku, govoreći da američka prodaja oružja pretvara regiju u bure baruta spremno da eksplodira.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, koji je dao tokom boravka u Kataru, Zarif je još kazao da nagomilavanje brodova u Zaljevu vodi ka većoj nesigurnosti.

„SAD je prošle godine zemljama regije prodao oružje vrijedno 50 milijardi dolara. Neke zaljevske zemlje, koje imaju tri puta manju populaciju od naše, na vojnu opremu su potrošile 87 milijardi dolara“, kazao je Zarif Al Jazeeri.

S. Arabija i UAE potrošili preko 100 milijardi dolara

„Poređenja radi, Iran je prošle godine na kompletnu vojsku, u kojoj je gotovo milion ljudi, potrošio 16 milijardi dolara. Ujedinjeni Arapski Emirati, koji imaju ukupno milion stanovnika, potrošili su 22, a Saudijska Arabija 87 milijardi dolara“, dodao je on.

Govoreći o prjetnjama u Zaljevu, Zarif je rekao da one dolaze od SAD-a i njegovih saveznika, koji u regiju dovlače oružje.

Zarifovi komentari uslijedili su nakon što je SAD najavio da radi na formiranju vojne koalicije koja bi zaštitila komercijalne brodove u Zaljevu, nakon nekoliko napada na tankere blizu Hormuškog moreuza, kroz koji prolazi oko 20 posto svjetske nafte.

Tenzije su počele rasti u maju 2018. godine, kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući SAD iz Iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Nakon toga, SAD je uveo niz teških sankcija Iranu, u sklopu kampanje „maksimalnog pritiska“, te pojačao vojno prisustvo u regiji.

Tenzije su eskalirale u maju ove godine, kada je Washington optužio Iran za sabotažu tankera, što Teheran poriče.

U junu, iranske snage oborile su američku bespilotnu letjelicu, nakon čega je Trump objavio da je bio spreman američki napad na tri iranske mete, ali da ga je on otkazao.

U intervjuu, Zarif je naglasio da prisustvo američkih i inostranih ratnih brodova u Zaljevu nikada nije vodilo ka „sigurnosti“.

SAD-u je najbolje da pusti ljude na miru 

„Ovo je mali komad vode i što je u njemu više inostranih brodova, sigurnosti je manje za sve. Govoreći iz iskustva, prisustvo američkih i inostranih ratnih brodova nikada nije dovelo do sigurnosti“, kazao je on.

„Imamo tužno sjećanje na 1988. godinu, kada je američki brod oborio iranski avion i ubio 290 putnika“.

„Vjerujemo da je najbolje što Amerikanci mogu učiniti za zaštitu plovidbe, to da puste ljude na miru. Nemojte se miješati, to je neprijateljski čin prema Iranu i ne vjerujem da može utjecati i na šta drugo osim na nesigurnost“, nastavio je Zarif.

Iranski ministar je u Dohi obavio bilateralne razgovore sa emirom šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem.

Izvor: Al Jazeera