Zarif: Trumpa bi u sukob mogla namamiti ‘B ekipa’

Mohammad Javad Zarif
Mohammad Javad Zarif ističe kako Iran ne želi sukobljavanje, ali da neće odustati od odbrane (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ne vjeruje da američki predsjednik Donald Trump želi rat s Iranom, ali je naglasio da smatra kako bi Trump mogao biti “namamljen u sukob”.

“Ne mislim da on želi rat”, rekao je on za Reuters u iranskom predstavništvu pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

“Ali, to ne isključuje mogućnost da ga se namami da uđe u sukob”, dodao je iranski ministar, kako prenosi Hina.

Zarif je rekao da bi Trumpa u sukob s Iranom mogla uvući, kako ju je nazvao, “B momčad”, u koju je uključio Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i konzervativnog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

“Oni koji kreiraju politiku jednostavno ne žele rješenje do kojega bi se došlo pregovorima. Dopustite mi da jasno kažem da Iran ne želi sukobljavanje, ali da neće odustati od obrane”, kazao je Zarif.

Bijela kuća bez komentara

Bijela kuća zasad nije komentirala njegove izjave.

Napetosti između Teherana i Washingtona porasle su nakon što je prošle godine Trumpova administracija izašla iz nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama i počela ponovno nametati sankcije toj zemlji.

Ranije ovoga mjeseca SAD je stavio iransku elitnu Revolucionarnu gardu (IRGC) na popis terorističkih organizacija i zatražio od svih zemalja da prestanu kupovati iransku naftu ili da se suoče s američkim sankcijama.

Američko stavljanje IRGC-a na crnu listu prvi je slučaj u povijesti da neka zemlja vojsku neke druge zemlje proglasi terorističkom organizacijom.

Zarif je rekao da će Iran “razborito” odgovoriti na ono što smatra opasnom politikom SAD-a.

Rekao je da će, primjerice, Iran i dalje dopuštati prolazak američkih ratnih brodova kroz Hormuški tjesnac, najvažniju svjetsku naftnu prometnu arteriju, unatoč američkim nastojanjima da se u potpunosti spriječi iranski izvoz nafte.

Sjedinjene Američke Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije, koje su dosad bile izuzete od sankcija.

SAD želi iranski izvoz nafte svesti na nulu

Taj potez znači da kupci moraju prestati kupovati naftu do svibnja ili se suočiti sa sankcijama, rečeno je iz Bijele kuće.

Cilj je da se “iranski izvoz nafte dovede do nule” i da se Teheranu oduzme “njegov temeljni izvor prihoda”. 

Bijela kuća je priopćila da SAD, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati rade na tome da “osiguraju zalihe koje će zamijeniti iransku naftu uklonjenu sa tržišta”. 

Nakon ove objave, cijene nafte dosegle su najvišu razinu od studenog.

Washington je uveo sankcije na iransku naftu u studenom prošle godine, šest mjeseci nakon što je Trump povukao SAD iz svjetskog nuklearnog sporazuma s Iranom. 

Iran je odbacio nove sankcije, rekavši da su “ilegalne” i optužio SAD za “ekonomski terorizam”. 

Izvor: Agencije