Zarif: Slanje vojnika veoma opasno za međunarodni mir

U proteklih nekoliko sedmica porasle su tenzije između Washingtona i Teherana (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif rekao je kako je američki potez slanja vojnika na Bliski istok “veoma opasan za međunarodni mir”, prenose iranski državni mediji.

„Povećana prisutnost u našoj regiji je ekstremno opasna i ugrožava međunarodni mir i sigurnost i situaciju treba riješiti“ rekao je Zarif za državnu novinsku agenciju IRNA.

S druge strane, iranski general Hassan Seifi izjavio je da će “racionalni Amerikaci i iskusni američki komandanti” vjerovatno obuzdati “radikalne elemente” u Washingtonu i spriječiti rat s Iranom, objavila je poluzvanična iranska agencija Mehr.

“Vjerujemo da racionalni Amerikanci i njihovi iskusni komandanti neće dozvoliti njihovim radikalnim elementima da ih dovedu u situaciju iz koje bi bilo teško izvući se i zbog toga oni neće ući u rat”, rekao je je Seifi, pomoćnik glavnog komandanta iranske vojske.

U petak je američki predsjednik Donald Trump izjavio da je odobrio slanje dodatnih 1.500 vojnika na Bliski istok.

Tenzije između Washingtona i Teherana

U obraćanju ispred Bijele kuće prije polaska u Japan, Trump je istakao da će dodatne američke snage uglavnom imati zadatak da štite američke zvaničnike na Bliskom istoku.

Američki mediji su prije Trumpovog postupka pisali da je predsjednik SAD-a već informisao Kongres o svojoj odluci.

U proteklih nekoliko sedmica porasle su tenzije između Washingtona i Teherana, a SAD su poslale jedinice na Bliski istok, ukazujući na neposrednu prijetnju iz Irana.

Izvor: Agencije