Oglasi

Zarif: Slanje vojnika veoma opasno za međunarodni mir

Reakcija iranskog šefa diplomatije uslijedila je nakon što je Trump odobrio slanje još 1.500 vojnika na Bliski istok.
U proteklih nekoliko sedmica porasle su tenzije između Washingtona i TeheranaReuters

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif rekao je kako je američki potez slanja vojnika na Bliski istok "veoma opasan za međunarodni mir", prenose iranski državni mediji.

„Povećana prisutnost u našoj regiji je ekstremno opasna i ugrožava međunarodni mir i sigurnost i situaciju treba riješiti“ rekao je Zarif za državnu novinsku agenciju IRNA.

S druge strane, iranski general Hassan Seifi izjavio je da će "racionalni Amerikaci i iskusni američki komandanti" vjerovatno obuzdati "radikalne elemente" u Washingtonu i spriječiti rat s Iranom, objavila je poluzvanična iranska agencija Mehr.

"Vjerujemo da racionalni Amerikanci i njihovi iskusni komandanti neće dozvoliti njihovim radikalnim elementima da ih dovedu u situaciju iz koje bi bilo teško izvući se i zbog toga oni neće ući u rat", rekao je je Seifi, pomoćnik glavnog komandanta iranske vojske.

U petak je američki predsjednik Donald Trump izjavio da je odobrio slanje dodatnih 1.500 vojnika na Bliski istok.

Tenzije između Washingtona i Teherana

U obraćanju ispred Bijele kuće prije polaska u Japan, Trump je istakao da će dodatne američke snage uglavnom imati zadatak da štite američke zvaničnike na Bliskom istoku.

Američki mediji su prije Trumpovog postupka pisali da je predsjednik SAD-a već informisao Kongres o svojoj odluci.

U proteklih nekoliko sedmica porasle su tenzije između Washingtona i Teherana, a SAD su poslale jedinice na Bliski istok, ukazujući na neposrednu prijetnju iz Irana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.