Zarif: Sastanak s Murphyjem uplašio Trumpovu administraciju

'Trump i Pompeo boje se da je senator čuo činjenice od iranskog šefa diplomatije', kaže Zarif (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif vjeruje da je njegov nedavni sastanak s američkim senatorom Chrisom Murphyjem uplašio administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, jer je to bila prilika da se direktno razgovara s američkom nacijom.

Zarif se prošle sedmice sastao s Murphyjem na marginama međunarodne sigurnosne konferencije u Muenchenu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Demokrat iz Connecticuta branio je u utorak sastanak sa Zarifom nakon što su njegove postupke preispitivali konzervativni mediji i nakon što je Trump sugerirao da je možda prekršen američki zakon.

‘Razgovori s neprijateljem’

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da se nada da svako ko se sretne sa Zarifom izražava američku poziciju prema Iranu.

“Trump i Pompeo boje se da je senator čuo činjenice od iranskog ministra vanjskih poslova”, kazao je Zarif, obraćajući se novinarima nakon sedmičnog sastanka Vlade u Teheranu.

Naveo je da mu to nije prvi razgovor licem u lice s američkim senatorima u posljednjih 20 godina.

Ne zna se s kojim se senatorima ranije susreo, napominje AP.

Murphy je rekao da je sastanak sa Zarifom bio važan jer je opasno ne razgovarati s neprijateljima i dodao da nema zablude u vezi s Iranom, tj. da je ta država protivnik SAD-a.

Izvor: Agencije