Zarif: SAD se plaši iranskog naroda, a ne našeg oružja

Zarif: 'Zaštitit će nas kultura našeg naroda i požrtvovanost' (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak da se Sjedinjene Američke Države plaše iranskog naroda, a ne oružja njegove zemlje.

U obraćanju zastupnicima u Parlamentu rekao je da je, kako je saznao iz pouzdanih izvora, američka administracija planirala uništiti nuklearna postrojenja Fordow u Qomu, ali je kasnije odustala zbog zabrinutosti da bi se time mogla dodatno povećati solidarnost u iranskom narodu.

Podsjetio je i na jedan razgovor s nekadašnjim američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, rekavši da mu je američki zvaničnik otvoreno kazao da američke snage s lakoćom mogu uništiti nuklearna postrojenja Fordow, na što mu je Zarif rekao: “A šta će biti nakon toga?”

Iranski šef diplomatije dodao je da Amerikanci nisu uništili to nuklearno postrojenje zbog straha od mogućih posljedica, prenosi Anadolija.

Kultura naroda i požrtvovanost

“Našu zemlju neće štititi ne baš tako moćno vojno oružje u odnosu na vojne kapacitete SAD-a. Zaštitit će nas kultura našeg naroda i požrtvovanost. Do slabosti SAD-a dovelo je naše jedinstvo, a ne naš vojni kapacitet. SAD se plaši našeg naroda, a ne našeg oružja”, kazao je Zarif.

Rekao je i da Washington već 40 godina pokušava srušiti režim u Iranu.

Dotakao se i nuklearnog sporazuma, tvrdeći da je Iran izašao kao pobjednik iz te utrke, a ne zemlje Evropske unije.

“Unija je morala svoju politiku prema SAD-u ostaviti po strani. Američka administracija razdire se da i EU napusti nuklearni sporazum. SAD prijeti da će povisiti taksu na 25 posto samo kako bi EU izašao iz nuklearnog sporazuma”, rekao je Zarif.

Izvor: Agencije