Zarif: SAD namjerno napada međunarodnu saradnju

Mohammad Javad Zarif tvrdi da iranski mirovni nuklearni program ostaje predmet 'najsnažnijeg' režima inspekcije u historiji (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif optužio je u srijedu SAD da namjerno napada međunarodnu saradnju i upozorio da bi nove restrikcije Ujedinjenih naroda bile protivne “fundamentalnim obavezama prema iranskom narodu”, kao i da će onaj ko ih bude prekršio snositi odgovornost.

“Svi smo u proteklim godinama vidjeli kako zloćudni unilateralizam SAD-a namjerno napada međunarodnu saradnju i međunarodne institucije”, rekao je on u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

Upozorio je da će, ukoliko Vijeće sigurnosti ponovo ustukne, to biti generacijska smetnja za multilateralizam i vladavinu zakona.

‘Iranski miroljubivi nuklearni program’

Zarif je istakao da nijedna sjednica Vijeća sigurnosti nije sazvana da bi se američke vlasti ukorile ili barem ispitale, kako je naveo,”mnoga kršenja koje ona čini”.

Umjesto toga, tvrdi iranski ministar, neke evropske članice Vijeća sigurnosti razmatraju dalje podrivanje Rezolucije i Vijeća sigurnisti, a u isto vrijeme još više krše svoje vlastite obaveze iz Iranskog nuklearnog sporazuma (JCPOA).

U tom kontekstu rekao je da iransko poštovanje JCPOA do sada nije imalo utjecaj na nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i verifikaciju iranskog “miroljubivog nuklearnog programa” te da je svaka tvrdnja o riziku proliferacije neosnovana.

Zarif je iznio tvrdnju da iranski mirovni nuklearni program ostaje predmet “najsnažnijeg” režima inspekcije u historiji.

“Bilo koje nove restrikcije od Vijeća sigurnosti su protivne fundamentalnim obavezama prema iranskom narodu. Po takvom scenariju, iranske opcije… bit će čvrste. A SAD, i bilo ko da im u tome pomaže ili pristaje na nelegalno ponašanje, snosit će punu odgovornost”, rekao je iranski šef diplomatije.

Prema Zarifu, Iran želi biti partner sa svim svojim susjedima i stvoriti snažnu regiju, koja će “spriječiti pojavu hegemonističkih težnji bilo koje sile – regionalne ili globalne”.

U tom cilju predsjednik Irana Hassan Rouhani je predstavio Hormuški mirovni napor – HOPE, i Iran to može učiniti bez američkog miješanja “udaljenih nekih 6.000 milja od svoje obale”, naglasio je Zarif.

‘Neće uspjeti baciti Irance na koljena’

Kazao je da je Iran pokazao želju za konstruktivnim angažmanom i da “ne zavisi od drugih kada su u pitanju sigurnost, stabilnost ili prosperitet”.

“Naučili smo se oslanjati isključivo sami na sebe. Zato američki pritisci, koji traju više od 40 godina – bilo kroz demonizaciju ili rat, sankcije ili teror – uključujući tu i kukavičko ubistvo našeg regionalnog heroja protiv terorizma, generala [iranske Revolucionarne garde] Qassema Soleimanija – nisu uspjeli “baciti Irance na koljena” ili utjecati na funkciju donošenja odluka našeg naroda”, zaključio je Zarif.

Izvor: Agencije