Zarif: Rusija ključna za očuvanje nuklearnog sporazuma

Lavrov i Zarif su razgovarali o nizu gorućih međunarodnih pitanja (EPA)

Rusija ima ključnu ulogu u očuvanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja za iranski nuklearni program, izjavio je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif nakon sastanka s kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi.

Zarif je rekao da su on i ruski ministar vanjskih poslova razgovarali o pitanjima u vezi sa sporazumom o iranskom nuklearnom programom te konstatirali da Rusija ima ključnu ulogu u njegovom očuvanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Također je ukazao na “nezakonite postupke SAD-a” i istakao da je Washington “prekršio mehanizme Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

Uloga Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a

Podsjetio je da je SAD zatražio vraćanje sankcija Iranu, što nije prihvaćeno zbog toga što Vijeće sigurnosti UN-a nije postiglo konsenzus po tom pitanju.

Zarif je ukazao na glavnu ulogu Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Zahvaljujemo Ruskoj Federaciji na ovoj ulozi. Sljedećeg meseca Rusija će predsjedavati Vijećem sigurnosti UN-a. Nadamo se da ćemo i dalje vidjeti pozitivnu ulogu Rusije u očuvanju značaja Vijeća sigurnosti UN-a i suprotstavljanje nezakonitim potezima SAD-a”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Lavrov i Zarif sastali su se u Moskvi kako bi razgovarali o nizu gorućih međunarodnih pitanja, uključujući Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja za iranski nuklearni program, kao i o situaciji u Siriji, Afganistanu i Zaljevu.

Izvor: Agencije