Zarif: Ovo je znak američkog očaja

Zarif: Blokiranje pristupa hrani i lijekovima iranskom narodu (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova osudio je ponovljene sankcije SAD-a protiv Centralne banke te zemlje kao pokušaj da se Irancima uskrati pristup hrani i lijekovima, nazvavši taj potez znakom “američkog očaja”.

SAD su uvele u petak novu rundu sankcija Iranu, od kojih se neke odnose na njihovu Centralnu banku, a sve zbog nedavnog napada na saudijska naftna postrojenja za koje se optužuje Teheran, prenosi Tanjug.

Iran negira umiješanost u napade jemenskih Husa koji su prepolovili proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

“Ovo je znak američkog očaja… Kad se više puta sankcioniše ista institucija, to znači i da je propao njihov pokušaj da iransku naciju bace na koljena maksimalnim pritiskom”, izjavio je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Ali ovo je opasno i neprihvatljivo kao pokušaj blokiranja pristupa hrani i lijekovima iranskom narodu”, rekao je Zarif po dolasku u New York na godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

Sastanak potpisnica sporazuma iz 2015.

U međuvremenu, nepotvrđeni izvještaji na društvenim medijima naveli su da je jedan broj iranskih internet stranica, uključujući i one naftnih kompanija, bio pod hakerskim napadom.

Zarif je rekao da će se u srijedu sastati s ministrima vanjskih poslova preostalih potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji dogovoren sa Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Kinom i Rusijom kao i Sjedinjenim Državama.

“Kao što smo već rekli, Sjedinjene Države mogu samo prisustvovati ukoliko se vrate (u nuklearni sporazum)… i okončaju ekonomski rat protiv Irana”, rekao je Zarif.

Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma prošle godine i ponovo uvele jednostrane sankcije Iranu.

Izvor: Agencije