Zarif optužuje SAD za psihološki rat protiv Irana

Mohammad Javad Zarif: Amerika se fokusirala na psihološki rat protiv Irana i njegovih poslovnih partnera (EPA)

Sjedinjene Američke Države vode psihološki rat protiv Irana, izjavio je ministar vanjskih poslova te države Mohammad Javad Zarif.

“Amerika se fokusirala na psihološki rat protiv Irana i njegovih poslovnih partnera”, kazao je on u švicarskoj Ženevi, prenosi agencija Reuters.

Između Washingtona i Teherana pojavio se veliki jaz u odnosima nakon što je je američki predsjednik Donald Trump u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila i ponovo nameće sankcije Teheranu, dok druge potpisnice sporazuma nastoje pronaći načine za njegovo očuvanje.

Sporazum ograničava nuklearne kapacitete Irana, u smislu proizvodnje, a ostale države potpisnice ovog pokušavaju spasiti sporazum nakon izlaska SAD-a.

Čekaju se evropske garancije

U subotu je Zarif kazao kako Teheran čeka na evropske garancije za prodaju iranske nafte i bankarske odnose, objavila je agencija Isna.

“Mi i dalje čekamo da Evropa poduzme akciju po pitanju prodaje iranske nafte i očuvanja bankarskih kanala”, poručio je on.

Navodi se da je iranski ministar stao u odbranu odluke Evropske unije donijete u četvrtak o slanju 18 miliona eura vrijedne pomoći Iranu na ime ublažavanja posljedica američkih sankcija.

“Ovo je paket koji će pomoći objema stranama u međusobnoj komunikaciji i nema nikakve veze s nuklearnim sporazumom”, kazao je Zarif.

Glavni američki izaslanik za Iran Brian Hook kritizirao je pomoć koju je EU uputila Teheranu, ocijenivši kako se time šalje “pogrešna poruka u pogrešno vrijeme”.

Izvor: Agencije