Zarif odgovorio na Trumpove prijetnje: Iran ima prijatelje

Zarif: 'Nemojte da vas zavaraju uobičajeni ratni huškači, opet' (EPA)

Iran nema posrednike, ali ima prijatelje, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da ta zemlja ili njeni posrednici planiraju napad na američke mete u Iraku, javlja Reuters.

“Nemojte da vas zavaraju uobičajeni ratni huškači, opet. Donalde Trumpe, Iran ima prijatelje: niko ne može imati milione posrednika. Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, koje prikriveno lažu, varaju, ubijaju, Iran djeluje samo u samoodbrani”, napisao je Zarif na Twitteru.

Dodao je i da Iran ne počinje ratove, ali da će dati lekciju onima koji to rade.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump tvrdi da ima informaciju po kojoj Iran sprema napad na američke vojne snage u Iraku.

Trump: Saznanja o napadu na američke baze

“Imam i saznanja i uvjerenja da Iran ili njegovi militanti planiraju podli napad na američke vojnike i baze u Iraku”, naveo je Trump u poruci na Twitteru, prenijela je agencija Anadolija.

Poručio je da će SAD žestoko odgovoriti u slučaju bilo kakvog napada.

“Ako se takav napad dogodi, Iran će skupo platiti za to – itekako će platiti”, zaprijetio je Trump, ali nije otkrio više detalja o informacijama koje ima u vezi s tim slučajem.

Američko-iranski odnosi pogoršani su nakon što je Trump donio odluku o povlačenju SAD-a iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnovio sankcije Teheranu.

Tenzije u američko-iranskim odnosima eskalirale su januarskim američkim zračnim napadom u kojem je u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Iran je odgovorio raketnim napadima na dvije američke baze u Iraku.

Izvor: Agencije