Oglasi

Zarif: Nema novih pregovora o nuklearnom sporazumu

'Trumpova politika, kao i njegova odluka, svode se na očajničke pokušaje da se ugrozi solidan multilateralni sporazum', kaže šef iranske diplomatije.
Zarif je na Twitteru napisao da se Trumpova politika, kao i njegova odluka svode na očajničke pokušaje da se ugrozi solidan multilateralni sporazumEPA

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izjavio je da posljednja odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila podriva solidan multilateralni dogovor.

Zarif je na Twitteru napisao da se Trumpova politika, kao i njegova odluka svode na očajničke pokušaje da se ugrozi solidan multilateralni sporazum, prenosi agencija Reuters.

Šef iranske diplomatije dodao je da se o tom sporazumu ne može ponovo pregovarati.

Nove sankcije

Prethodno je Trump izjavio da će posljednji put potvrditi nuklearni sporazum s Iranom ako on ne bude promijenjen kako bi dao Washingtonu i evropskim saveznicima šansu da poprave "strašne propuste" sporazuma iz 2015. godine.

"Ovo je posljednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije kako bi ostao u nuklearnom sporazumu s Iranom. A ako u bilo kojem trenutku procijenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah", rekao je Trump, prenosi Reuters.

Tom odlukom suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Prema sporazumu šest svjetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje urana do 2025. godine, dok Bijela kuća želi trajno ograničiti taj program.

Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD-a odlučilo je uvesti nove sankcije protiv 14 iranskih građana i pravnih subjekata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.