Zarif: Mogući pregovori ako SAD prestane prodavati oružje saveznicima

"Američko oružje dolazi u naš region, i čini ga zrelim za eksploziju", upozorio je Zarif (EPA)

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif prvi put je nagovestio mogućnost da iranski raketni program bude tema pregovora sa SAD, što bi moglo biti potrebno otvaranje prostora za razgovore u vreme sve jačih tenzija izmedju Vašingtona i Teherana zbog nuklearnog sporazuma.

Zarif je za takve pregovore odredio visoku cenu – obustavljanje prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ključnim američkim saveznicima u Persijskom zalivu.

Međutim, sama činjenica da je to pomenuto potencijalno predstavlja zaokret u politici.

Iranski raketni program je pod kontrolom Revolucionarne garde koja je odgovorna samo vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju.

Izjava šefa diplomatije dolazi u vreme kada i sam Iran vodi sopstvenu kampanju pritiska povodom svog nuklearnog programa nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz sporazuma iz 2015. godine.

Iran je nedavno povećao nivo obogaćivanja uranijuma preko granice dozvoljene sporazumom u pokušaju da navede Evropljane da obezbede bolje uslove i omoguće Iranu da prodaje naftu.

Strah od izbijanja sukoba

Ipak, usled tih tenzija su SAD poslale na Bliski istok hiljade dodatnih vojnika, napredne lovce i bombardere koji mogu da nose nuklearne bombe.

Strah od izbijanja sukoba je pojačan incidentima s tankerima i iranskim obaranjem američkog špijunskog drona.

Zarif, koji se nalazi u Njujorku zbog sastanaka u UN, ponudu oko raketnog programa je izneo tokom intervjua za NBC news.

Prema njegovim rečima, UAE su prošle godine na oružje, uglavnom američko, potrošili 22 milijarde dolara, a Saudijska Arabija 67 milijardi, dok je Iran za odbranu izdvojio samo 16 milijardi dolara.

“Američko oružje dolazi u naš region, i čini ga zrelim za eksploziju. Tako da, ako žele da razgovaraju o našim balističkim raketama, prvo treba da prestanu s prodajom tog oružja, uključujući i rakete”, rekao je Zarif.

Predsednik SAD Donald Trump od početka svog mandata tvrdi da je prodaja oružja bliskoistočnim državama važna za američku ekonomiju, pa nije poznato kako će reagovati na primedbe u vezi s tim.

Zarifova izjava je prvi put da je neki iranski zvaničnik pomenuo čak i mogućnost da se razgovara o iranskim projektilima.

Iran se od Islamske revolucije i zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. nalazio pod različitim ekonomskim sankcijama.

Balističke rakete umjesto modernih aviona

To je imalo velikog uticaja na mogućnosti Teherana da u inostranstvu kupuje naprednije oružje.

Dok arapske države Zaliva kupuju napredne lovačke avione, Iran se i dalje oslanja na američke avione starije od 1979. godine, kao i zastarele sovjetske avione MiG i druge.

Uskraćen s te strane, Iran je mnogo uložio u program razvoja balističkih raketa.

Razlog za to, pored sankcija, predstavlja i sećanje na raketne napade na Iran koje je tokom rata osamdesetih godina izvodio tadašnji irački lider Sadam Husein.

Ajatolah Khamenei je, prema nekim navodima, ograničio domet iranskih balističkih raketa na 2.000 kilometara.

Na taj način je Evropa ostala van dometa iranskih projektila, ali se veći deo Bliskog istoka, uključujući Izrael i američke baze u regionu, nalazi unutar njihovog domašaja.

Kao jedan od razloga za istupanje iz nuklearnog sporazuma iz 2015. Tramp je navodio to da se sporazum ne bavi iranskim raketnim programom.

SAD se plaše da bi Iran mogao iskoristiti svoju raketnu tehnologiju i svemirski program za izgradnju interkontinentalnih balističkih raketa sposobnih da nose nuklearne bojeve glave, dok Teheran negira da želi to da učini.

Izvor: Agencije