Zarif: Ministarstvo finansija SAD-a je ‘upravitelj zatvora’

Iran, Nafta, Tanker
SAD je stavio na 'crnu listu' mrežu firmi, brodova i pojedinaca koji navodno opskrbljuju Siriju naftom (EPA)

Američko Ministarstvo financija je “upravitelj zatvora”, kaže iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, dan nakon što je Washington nametnuo nove sankcije s ciljem da uguše izvoz iranske nafte.

“OFAC [Ured za kontrolu stranih sredstava državne blagajne] nije ništa drugo do upravitelj zatvora: Zatražite odgađanje, bacit će vas u samicu zbog odvažnosti. Pitajte ponovno i možda ćete završiti na vješalima”, napisao je on na svom Twitter profilu.

Sjedinjene Američke Države u srijedu su stavile na “crnu listu” mrežu firmi, brodova i pojedinaca, “naftaša za terorizam”, koji navodno, pod dirigentskom palicom iranske Rvolucionarne garde, opskrbljuju Siriju naftom, čija vrijednost doseže stotine milijuna dolara, kršeći tako američke sankcije, prenosi Tanjug agenciju AP.

‘Jedini način – osloboditi se omče’

“Jedini način ublažavanja američkog ekonomskog terorizma (sankcija) jest da se konačno oslobodite omče”, dodao je Zarif u twittu.

Iran je od svibnja počeo smanjivati poštivanje sporazuma koje ima za cilj izvršiti pritisak na europske stranke da uđu u pakt kojim bi se iranska ekonomija zaštitila od američkih sankcija.

Iranske vlasti su u srijedu priopćile da će dodatno prekršiti sporazum u petak, prenosi agencija.

Sankcije su uvedene usred tenzija u vezi iranskog nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je prošle godine SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015. godine.

IAEA: Iran se udaljava od sporazuma

Trump je u posljednje vrijeme izražavao spremnost za nastavak pregovora s Teheranom, ali su iranski dužnosnici kategorični u tome da pregovora neće biti dok američke sankcije ne budu ukinute.

Međunarodna agencija za atomsku energiju – IAEA ranije je priopćila da se Iran sve više udaljava od nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama te posljednjih tjedana nastavlja gomilati zalihe obogaćenog uranija.

Navedeno je kako Iran trenutačno raspolaže s 241,6 kilograma nisko obogaćenog uranija, što je za 36,6 kilograma više nego početkom srpnja, odnosno za 38,8 kilograma više od ograničenja propisanog sporazumom.

Izvor: Agencije