Zarif: Međunarodna zajednica šalje saopćenja umjesto da sačuva sporazum

Iran, Nafta
Kina je jedan od glavnih kupaca iranske nafte i jedan od glavnih uvoznika sirove nafte iz Zaljeva (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif razgovarao je u petak s kineskim kolegom Wang Yijem zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku i napora Teherana da zadrži otvorenim svoja svjetska tržišta nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Kineski šef diplomacije rekao je iranskom kolegi da se Kina apsolutno protivi jednostranim sankcijama koje je SAD nametnuo Teheranu.

Kina podržava Iran da zaštiti svoja legitimna prava i razumije situaciju u Iranu, rekao je Wang na sastanku sa Zarifom u Pekingu, navedeno je u priopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Zarif je doputovao u Peking nakon posjeta Japanu, koji je, poput Kine, jedan od glavnih uvoznika sirove nafte iz Zaljeva, u sklopu intenzivnih diplomatskih napora za spašavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila u središtu krize koja se odvija između Irana i SAD-a, prenosi Tanjug.

SAD poslao brodove i bombardere

Kina je jedan od glavnih kupaca iranske nafte, prenosi agencija AP.

Iranska novinska agencija Irna je citirala Zarifa, koji je u Pekingu rekao da je međunarodna zajednica uglavnom izdavala priopćenja umesto da očuva sporazum.

Do susreta je došlo nakon što je Saudijska Arabija optužila Iran da stoji iza napada bespilotnom letjelicom koja je zatvorila ključni naftovod u toj zemlji.

Lokalne novine povezane s kraljevskom saudijskom obitelji pozvale su u četvrtak SAD da pokrene “precizne napade” na Teheran.

SAD je poslao ratne brodove i bombardere u regiju, kako bi se suprotstavili navodnoj prijetnji od Irana.

Američko veleposlanstvo u Iraku priopćilo je da je od State Departmenta dobilo naređenje da sve osoblje koje nije neophodno odmah napusti Irak zbog eskalacije tenzija s Iranom.

Novo obogaćivanje uranija

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma šest svjetskih sila s Iranom iz 2015. godine i nametnuo je Iranu široke sankcije, koje su osakatile iransku ekonomiju.

Nakon što je Trump povukao Ameriku iz sporazuma, drugi potpisnici – Europska unija, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i Njemačka – pokušavaju ga spasiti.

Iran je nedavno upozorio da će nastaviti obogaćivanje uranija na višoj razini ako novi sporazum ne bude postignut do 7. srpnja.

Izvor: Agencije